Κόσμος

Αϊτή: Ανατροπή στη δολοφονία του προέδρου

zobenel-moiz.jpg

Αϊτή: Ανατροπή στη δολοφονία του προέδρου

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της δολοφονίας του προέδρου της Αϊτής, Ζοβενέλ Μοΐζ, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο στην προεδρική κατοικία στις 7 Ιουλίου.

Ο ανακριτής που ερευνά την υπόθεση στο Πορτ-ο-Πρενς ζήτησε σήμερα την απαγγελία κατηγοριών προς τον πρωθυπουργό της χώρας, Αριέλ Ανρί, καθώς ο τελευταίος φαίνεται να επικοινώνησε τηλεφωνικά με έναν από τους βασικούς υπόπτους της δολοφονίας.

Ο Μπεντ-Φορντ Κλοντ, ο ανακριτής που έχει αναλάβει την υπόθεση, διέταξε επίσης την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τον Ανρί, προβάλλοντας τη «σοβαρότητα των στοιχείων που ήρθαν στο φως».

Τριγμοί στην πολιτική ζωή της Αΐτής μετά τη δολοφονία Μοΐζ

Ο πρόεδρος Μοΐζ δολοφονήθηκε από ομάδα ενόπλων που εισέβαλε στο σπίτι του. Σύμφωνα με τον μεταβατικό πρωθυπουργό Κλοντ Ζοζέφ, οι δράστες ήταν «ξένοι, που μίλαγαν αγγλικά και ισπανικά».

Οι αϊτινές αρχές έχουν συλλάβει πρώην μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, οι οποίοι φέρονται να είχαν προσληφθεί από ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας με έδρα το Μαϊάμι.

Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, 20 μέρες μετά τη δολοφονία του προέδρου Μοΐζ, ο Ζαν Λαγκέλ Σιβίλ, συντονιστής της ασφάλειας του προέδρου, που τέθηκε αρχικά σε απομόνωση, βρίσκεται πλέον πίσω από τα σίδερα φυλακής στην Ντελμά, κοινότητα που γειτονεύει με το Πορτ-ο-Πρενς.

Φέρεται να ενέχεται στη συνωμοσία που οδήγησε στη δολοφονία του Ζοβενέλ Μοΐζ, ο οποίος σκοτώθηκε από πυρά βαριά οπλισμένης ομάδας, μέσα στο ίδιο του το σπίτι.