Αρθρογραφήματα

Αλέξη τώρα δεν υπάρχει και Καμένος για συμπόρευση

uiag4yo2xh6t3molatxb.jpg

Αλέξη τώρα δεν υπάρχει και Καμένος για συμπόρευση

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Στο 8,32% ήταν η διαφορά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Με 39,85% η παράταξη του Κυριάκου Μητσοτάκη κέρδισε την Συμμαχία Ριζοσπαστικής Αριστεράς του Αλέξη Τσίπρα που έμεινε στο 31,53%.

Με 158 έδρες η ΝΔ έλαβε την αυτοδυναμία στην κυβέρνηση, κάτι που έλυσε τα χέρια του Πρωθυπουργού να πάρει αποφάσεις σε ένα δυσμενές- ελέω και της πανδημίας του κορωνοϊού- περιβάλλον. Με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τη διακυβέρνηση της χώρας και παρά τα όσα μεσολάβησαν, η κυριαρχία της ΝΔ όχι μόνο παραμένει στην κοινωνία, αλλά διευρύνεται. Τα δημοσκοπικά στοιχεία μετά τα όσα εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές που προηγήθηκαν, αναδεικνύουν όχι μόνο την παγίωση της διαφοράς, αλλά και τη διεύρυνσή της.

Η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μειώσει την αξία των δημοσκοπήσεων, δεν μπορεί να περάσει στην κοινωνία, καθώς στα ίδια αποτελέσματα καταλήγουν οι εταιρείες που πληρώνονται, τόσο από τα φιλικά διακείμενα, όσο και από τα εχθρικά ΜΜΕ. Γιατί όταν τα «Παραπολιτικά» του Βαγγέλη Μαρινάκη, και το STAR της οικογένειας Βαρδινογιάννη ταυτίζονται με το «OPEN» του Ιβάν Σαββίδη και διαπιστώνουν πως η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι διψήφια, τι να πουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός τους;

Στην δημοσκόπηση της Alco για το OPEN, στην πρόθεση ψήφου 34% συγκεντρώνει η ΝΔ, 23,8% ο ΣΥΡΙΖΑ, 7% το ΚΙΝΑΛ, 5,6% το ΚΚΕ, 4,6% η Ελληνική Λύση, 3% το ΜέΡΑ 25, Άλλο κόμμα 6%, ενώ 13,2 % δηλώνουν αναποφάσιστοι. Στο 10,2% είναι η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων, σχεδόν 2% μεγαλύτερη από το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019.

Μια από τα ίδια ήταν τα ευρήματα της MRB για το STAR. Στην πρόθεση ψήφου 34,6% συγκεντρώνει η ΝΔ, 23,7% ο ΣΥΡΙΖΑ, 7% το ΚΙΝΑΛ, 5,3% το ΚΚΕ, 3,7% η Ελληνική Λύση, 3% το ΜέΡΑ 25, Άλλο κόμμα 6,2%, ενώ 8% δηλώνουν αναποφάσιστοι και 8,5% τάσσεται υπέρ του λευκού, του άκυρου και της αποχής.

Αντίστοιχα στη δημοσκόπηση της GPO για τα «Παραπολιτικά» η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου φθάνει το 35,4%, έναντι 24,9% του ΣΥΡΙΖΑ. Στο 10,5% η διαφορά.

Το μόνο διακύβευμα στο οποίο επιχειρούν να πατήσουν τα Μέσα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πως η διαφορά μειώνεται. Είναι γεγονός. Αλλά πολύ δύσκολα η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να ψαρέψει ψηφοφόρους. Από τ’ αριστερά η δεξαμενή στερεύει. Το ΚΚΕ είναι παγιωμένο λίγο πάνω από το 5%. Στη βάση του δηλαδή που είναι σταθερή κι έχει τη δική της λογική δίχως να ξενοκοιτάει. Από το κόμμα του Βαρουφάκη που δίνει μάχη να κρατηθεί στο 3% για να μπει στη Βουλή, ποιος να… επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ; Μάλλον πιο εύκολη θα είναι η αντίστροφη πορεία.

Στο χώρο του κέντρου του ΚΙΝΑΛ του 8,1% των εκλογών θ’ αποκτήσει μια νέα δυναμική μετά τις εσωκομματικές του εκλογές. Συνεπώς το σημερινό 7% μάλλον είναι ευκολότερο να τσιμπήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά να χάσει.

Μόνη ελπίδα του Αλέξη Τσίπρα οι αναποφάσιστοι και αυτοί που είναι αρνητές των εκλογών. Αλλά αυτοί δεν φθάνουν ν’ ανατρέψουν τη σημερινή κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον κάτι νέο που μπορεί να φέρει ελπίδα. Είναι δοκιμασμένο αποτυχημένο κόμμα. Και τώρα δεν υπάρχει και… Καμένος για συμπόρευση.