Κόσμος

Άμεσες αντιδράσεις από Κίνα, Γαλλία και Νέα Ζηλανδία για την AUKUS

biden-aukus.jpg

Άμεσες αντιδράσεις από Κίνα, Γαλλία και Νέα Ζηλανδία για την AUKUS

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις από Κίνα, Γαλλία και Νέα Ζηλανδία, στη συμφωνία ασφαλείας με την κωδική ονομασία AUKUS που ανακοίνωσαν ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία σε μια προφανή προσπάθεια της Ουάσινγκτον να περιορίσει την επέκταση της Κίνας.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, ανακοίνωσε ως πρώτο βήμα της νέας συμφωνίας την απόφαση της χώρας του να επιδιώξει την ανάπτυξη οκτώ πυρηνικών υποβρυχίων μετά τη συμφωνία ασφάλειας με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία επιβεβαιώνοντας την ακύρωση της γιγαντιαίας σύμβασης που σύναψε η χώρα του το 2016 με τη Γαλλία ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την προμήθεια συμβατικών υποβρυχίων, προτιμώντας την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία.

«Η απόφαση που λάβαμε να μην συνεχίσουμε με τα υποβρύχια κατηγορίας Attack και να το ακολουθήσουμε άλλο δρόμο δεν είναι αλλαγή νοοτροπίας, είναι αλλαγή ανάγκης», δήλωσε ο Μόρισον, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης την αγορά αμερικανικών πυραύλων Tomahawk.

Το Πεκίνο έκανε την πρώτη του κίνηση μέσω της πρεσβείας της Κίνας στην Ουάσινγκτον η οποία αντέδρασε στο νέο σύμφωνο ασφαλείας λέγοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να «αποτινάξουν την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία και την ιδεολογική τους προκατάληψη».

Όπως σχολίασε ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας Λιου Πενγκού μετά από σχετική ερώτηση οι χώρες «δεν πρέπει να οικοδομούν μπλοκ αποκλεισμού που στοχεύουν ή βλάπτουν τα συμφέροντα τρίτων. Συγκεκριμένα, πρέπει να αποτινάξουν την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία και την ιδεολογική τους προκατάληψη».

Πιο έντονη η αντίδραση από το Παρίσι να σχολιάζει ότι η απόφαση των ΗΠΑ να παραμερίσουν τη Γαλλία από μια συμφωνία που είχε συνάψει με την Αυστραλία για την προμήθεια υποβρυχίων δείχνει μια έλλειψη συνοχής σε μια στιγμή που οι δύο σύμμαχοι αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, μάλιστα, οι Γάλλοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας ανέφεραν ότι η απόφαση της Αυστραλίας να αθετήσει τη σύμβαση είναι αντίθετη με το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Αντίδραση υπήρξε και από την πλευρά της Νέας Ζηλανδίας με την πρωθυπουργό Τζασίντα Άρντερν να ανακοινώνει ότι η χώρα της θα διατηρήσει την απαγόρευση εισόδου πυρηνικών πλοίων στα χωρικά της ύδατα, καθώς η σύμμαχός της Αυστραλία αποφάσισε να αναπτύξει στόλο πυρηνικών υποβρυχίων.

«Η θέση της Νέας Ζηλανδίας αναφορικά με την απαγόρευση πυρηνικών πλοίων στα ύδατά της παραμένει αμετάβλητη», ανέφερε η Άρντερν σε ανακοίνωσή της.