Αρθρογραφήματα

Άρχισαν τα όργανα στην Α΄ Αθήνας

nikitas-kaklamanis.jpg

Άρχισαν τα όργανα στην Α΄ Αθήνας

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Στο περιθώριο των μεγάλων θεμάτων που αντιμετωπίζει η χώρα (πανδημία, ελληνοτουρκικές διαφορές, πυρκαγιές, ανατιμήσεις αγαθών κ.λ.π.) και με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης να αγκομαχάει στην ανηφόρα εν αναμονή του μεγάλου πακέτου στήριξης της οικονομίας, η στροφή για τον τρίτο χρόνο διακυβέρνησης κορυφώνει τις εσωτερικές εντάσεις και αντιπαραθέσεις στη Νέα Δημοκρατία ενόψει των επόμενων εκλογών, όποτε και αν αυτές διεξαχθούν.

Το «κακό», για τη νεοδημοκρατική λογική, σύστημα της απλής αναλογικής σε πρώτη φάση και οι υποχρεωτικές διπλές εκλογές έχουν σημάνει συναγερμό σε όλη τη χώρα, ειδικά δε στις κεντρικές εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες η κυβερνητική παράταξη κυριαρχεί δεκαετίες τώρα και από τις οποίες προκύπτουν μερικά από τα βασικά της στελέχη.

Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να προσφέρει κυβερνητικές αρμοδιότητες σε μια σειρά «σώγαμπρους» (αυτός είναι ο χαρακτηρισμός του συρμού) στη Νέα Δημοκρατία, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν αναφορές, είτε στο σημιτικό ΠΑΣΟΚ, είτε γενικά στην κεντροαριστερά, επηρεάζει σημαντικά τις εκλογικές ισορροπίες και στις περιφέρειες αυτές. Οι «απόξω» διεκδικούν ή προτίθενται να διεκδικήσουν την πολιτική τους νομιμοποίηση στον φιλελεύθερο χώρο, μέσω των επερχόμενων εκλογών, απέναντι σε «ιστορικά» στελέχη της νεοδημοκρατικής παράδοσης.

Τα όργανα ξεκίνησαν, ήδη, να παίζουν σε διαβολεμένους ρυθμούς στην Α΄ Αθήνας, όπου η δεδομένη (και πρωθυπουργικά επιβεβαιωμένη) συμμετοχή του Κυριάκου Πιερρακάκη στο νεοδημοκρατικό ψηφοδέλτιο προκαλεί, ήδη, ισχυρούς πονοκεφάλους στην εκλογικά αγκυρωμένη και έως χθες αδιαμφισβήτητη ηγετική ομάδα, το επικεφαλής δίδυμο (Νικήτας Κακλαμάνης – Βασίλης Κικίλιας) της οποίας «δεν αισθάνεται καθόλου καλά».

Η δεδομένη και κοινά παραδεκτή δυναμική που έχει αναπτύξει ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής στη βάση της συντηρητικής παράταξης σε συνδυασμό με την τεράστια διεισδυτικότητα του στην ζωντανή κεντροαριστερά και στο «αντί – ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα στην παραδοσιακή σειρά εκλογής στην ιστορική περιφέρεια, ο Πιερρακάκης πλασάρεται, ήδη, σε όλες τις ειδικές μετρήσεις μεταξύ των δύο πρώτων, η δυναμική του φτάνει έως την πρώτη θέση.

Η εικόνα του Κυριάκου Πιερρακάκη, ως του «κοινά αποδεκτού υποψηφίου», τόσο εντός της κλασσικής νεοδημοκρατίας όσο ( και πολύ περισσότερο) «στα αριστερά της», συνοδεύεται από υμνωδίες των υποστηρικτών του στα social media και επηρεάζει βαθύτατα τη στάση των συνυποψηφίων του, τουλάχιστον αυτών που θα μετέχουν, έτσι ή αλλιώς, στο κυβερνητικό ψηφοδέλτιο.

Η πρώτη επίπτωση στις ισορροπίες είναι η οριστική απόφαση του διδύμου « Κικίλιας – Κακλαμάνης», να συμπορευτεί στην εκλογική μάχη και να διατηρήσει υπό τον έλεγχό του την Α΄ Αθήνας. Λογική η επιδίωξη σε μια περίοδο ελκυστική για αυτούς, με δεδομένη (έτσι επικοινωνείται πλέον) την αποχώρηση της Όλγας Κεφαλογιάννη (πιθανόν για την ευρωβουλή) και την σκεπτικιστική στάση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, που εξακολουθεί να μην έχει αποφασίσει τι θα κάνει, «το ένα του βρωμάει και το άλλο του μυρίζει». Ο πρώην επίτροπος θα πανηγύριζε με μια εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας, αλλά … δεν το βλέπει και προς το παρόν στέλνει, απλώς, μηνύματα στην Πειραιώς και περιμένει, χωρίς να εγκαταλείπει την ιδέα να εκτεθεί και πάλι σε μια προνομιακή για τον ίδιο περιφέρεια.

Οι δύο «συνεργαζόμενοι», σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, βουλευτές επενδύουν σημαντικά στην αμέριστη βοήθεια που, ήδη, έχουν εξασφαλίσει από ισχυρά παραδοσιακά επιχειρηματικά τζάκια, τα οποία είναι σε θέση να καναλιζάρουν μια θεαματική μετακίνηση νεοδημοκρατών ψηφοφόρων υπέρ τους (ειδικά υπέρ του Βασίλη Κικίλια), αλλά η εμφάνιση Πιερρακάκη, σε συνδυασμό με την ισχυρότατη επιρροή που ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ασκεί, εκτός από τη νεοδημοκρατική βάση, στον εξαιρετικά δυναμικό χώρο της κανονικής ανένταχτης κεντροαριστεράς, ψαλιδίζει την βεβαιότητα τους και προκαλεί πονοκεφάλους.

Τα πρώτα παράπονα του «διδύμου» έχουν ήδη καταγραφεί στο κόμμα με τη μορφή επισημάνσεων και διαρροών, στο Μαξίμου δεν έφτασαν ακόμη επειδή όλοι οι οδοί είναι κλειστές και δεν υπάρχει καμία σοβαρή πρόσβαση. Αποδέκτης έγινε και ο ίδιος ο Κυριάκος Πιερρακάκης, στον οποίο λέγεται ότι μεταφέρονται γκρίνιες, ειδικά του Νικήτα Κακλαμάνη, για τη συμπεριφορά συνεργατών του, η οποία χαρακτηρίζεται τουλάχιστον «unfair», σε κάποιες περιπτώσεις η ένταση αυξάνεται και τα κοσμητικά επίθετα αλλάζουν επίπεδο και αγγίζουν «τα γαλλικά άνευ διδασκάλου».

Το πρόβλημα μεγεθύνεται από τη στιγμή που η πλειονότητα (αν όχι η ολότητα) των μετρήσεων που παραγγέλνονται (και από κορυφαίους επιχειρηματίες) για την Α΄ Αθήνας είναι περίπου αποκαρδιωτικές για όσους περίμεναν απλώς να επιβιώσει ο κ. Πιερρακάκης. Οι αριθμοί δείχνουν μια τεράστια επιρροή του κορυφαίου (ίσως) υπουργού της κυβέρνησης σε όλους τους πολιτικούς χώρους και μια σαρωτική κυριαρχία του στο «αντί – ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο, το οποίο αυτή τη στιγμή εμφανίζεται πολιτικά «προσκολλημένο» στον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, η σχέση του μαζί του μοιάζει σχεδόν «καρμική».

Σε αυτό το σκηνικό κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, προϊόντος του χρόνου και καθώς οι εκλογές θα πλησιάζουν, να αυξηθεί η ένταση της αντιπαράθεσης και να προκύψουν χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, η Α΄ Αθήνας είναι μια πολύφερνη νύφη για την κλασσική νεοδημοκρατία και ο Βασίλης Κικίλιας (κυρίως αυτός) με τον Νικήτα Κακλαμάνη θα παλέψουν σκληρά για να μην τους φύγει από τα χέρια.