Αρθρογραφήματα

Αστοχίες, λάθη και παράπονα από τον ανασχηματισμό, αλλά ο Τσίπρας δεν εισπράττει τίποτα

4960151-768x512.jpg

Αστοχίες, λάθη και παράπονα από τον ανασχηματισμό, αλλά ο Τσίπρας δεν εισπράττει τίποτα

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

O ανασχηματισμός αποτελούσε ανέκαθεν εργαλείο προς τον εκάστοτε Πρωθυπουργό για φυγή προς τα μπρος, διορθώσεις στα κακώς κείμενα και ανάκαμψη στη δημοφιλία της κυβέρνησής του. Τίποτα απ’ αυτά δεν ισχύει σε όσα έγιναν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη παραμονές της ΔΕΘ.

Το φιάσκο Αποστολάκη ήταν το τελευταίο που ενόχλησε τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Το αποτέλεσμα μάλιστα-η τελική άρνηση- ανακούφισε την πλειοψηφία τους, καθώς το… «πού τον βρήκε αυτόν», ήταν η κυρίαρχη αντίδραση στο πρώτο άκουσμα Υπουργοποίησης του φίλου του Αλέξη Τσίπρα. Η αστοχία φάνηκε από την αντίδραση του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο ναύαρχος παραφάνηκε δεμένος με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η περιπέτεια με τον Ευάγγελο Αποστολάκη, προκάλεσε θαμπάδα στην εικόνα που είχε δημιουργήσει με τις κατάλληλες επιλογές του επιτελικού κράτους. Είχε προηγηθεί η κρατική ανεπάρκεια με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι πυρκαγιές.

Ο ανασχηματισμός προκάλεσε όμως και άλλα δεινά. Το τελευταίο που απασχολεί είναι η απογοήτευση που ένιωσαν όσοι περίμεναν να πάρουν κάποιοι Υπουργείο, αλλά και η κομματική βάση η οποία ανέμενε δομικά χαρακτηριστικά, ώστε όχι μόνο ν’ αξιοποιηθούν στελέχη που έχουν ψηφιστεί από τον λαό, αλλά κυρίως ν’ απομακρυνθούν Υπουργοί που έχουν είναι από μέτριοι, έως άκρως αποτυχημένοι.

Τουλάχιστον σκεπτικισμό προκάλεσε το νέο κυβερνητικό σχήμα σε μερίδα των ψηφοφόρων της ΝΔ που ανήκουν στην λαϊκή δεξιά για την ενίσχυση της παρουσίας στην κυβέρνηση στελεχών κεντρώας - κεντροαριστερής προέλευσης. Αντίστοιχα παράπονα έχει η Καραμανλική πτέρυγα που βλέπει ν’ αποδυναμώνεται συνεχώς.

Αλλά και οι ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς, δεν περίμεναν την απομάκρυνση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς. Και μπορεί ο διάδοχός του Τάκης Θεοδωρικάκος να είναι ακόμη πιο πολύ… αριστερός, αλλά δεν έχει συνδεθεί με τους κοινούς τους αγώνες.

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, γιατί αγνοούνται από τον Πρωθυπουργό. Γιατί δεν τους δίνεται η ευκαιρία να δείξουν πως μπορούν να συνδράμουν μ’ επιτυχία το κυβερνητικό έργο, αλλά υπάρχει μια λογική απαξίωσης στο πρόσωπό τους.

Στην κοινοβουλευτική ομάδα όχι μόνο υπάρχουν, αλλά είναι πάρα πολλοί αυτοί που είναι ικανότεροι από πολλούς που κατέχουν κυβερνητικούς θώκους. Μπορούν να ελπίζουν, όταν είναι τόσο λίγες οι ευκαιρίες που προσφέρονται στον… πάγκο της ομάδας;

Ο ανασχηματισμός ίσως είναι η πρώτη φορά που δεν έδωσε κάτι σε μια κυβέρνηση. Από την άλλη όμως… το χάος. Είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες στη χώρα βλέπουν μια τόσο γυμνή αντιπολίτευση. Ο Αλέξης Τσίπρας ούτε στο ελάχιστο δεν μπορεί ν’ αγγίξει άλλους κεντρώους ψηφοφόρους και δεν είναι τυχαίο πως δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κέρδη από κυβερνητικά λάθη και αστοχίες.

Ο πρώην Πρωθυπουργός επιχειρεί να διαμορφώσει προφίλ σοβαρότητας και μετριοπάθειας, αλλά αυτό θα πρέπει να συνοδευτεί όχι μόνο από τους τόνους στον πολιτικό του λόγο, όσο από πολιτικές ειδικά στα μεγάλα θέματα, όπως αυτό της πανδημίας ή του μεταναστευτικού. Γιατί τα βαρίδια της σχολής Πολάκη δεν αφήνουν τον ΣΥΡΙΖΑ ν’ αγγίξει άλλα κομμάτια της κοινωνίας. Και με αυτό το όπλο η κυβέρνηση πορεύεται κάνοντας περίπατο.