Κοινωνία

ΑΘΑΝΑΤΟΣ: Η Κρητική γη υποδέχθηκε τον Μίκη της Ελλάδας

mikistheodorakis_ekklisia1-2048x1406.jpg

ΑΘΑΝΑΤΟΣ: Η Κρητική γη υποδέχθηκε τον Μίκη της Ελλάδας

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

H Κρητική γη φιλοξενεί τον Παγκόσμιο Έλληνα. Η μεγάλη και τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη να ταφεί δίπλα στους γονείς και τον αδερφό του στον Γαλατά Χανίων, στην Κρήτη που αγάπησε και που τον λάτρεψε υλοποιήθηκε.

Χιλιάδες άνθρωποι, από πολύ νωρίς το πρωί, με λουλούδια στα χέρια και δάκρυα στα μάτια, βρέθηκαν στους δρόμους των Χανίων, στη Μητρόπολη της πόλης και αποχαιρέτησαν τον Μίκη της Ελλάδας.

96 βρακοφόροι και πλήθος κόσμου ήταν εκεί και συνόδευσαν τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη στο τελευταίο ταξίδι.

Ήταν τέτοια η προσέλευση του κόσμου στο Μητροπολιτικό ναό των Χανίων που το λαϊκό προσκύνημα πήρε μια μικρή παράταση.

Και περίπου στις 12:15 και ενώ οι καμπάνες ηχούσαν πένθιμα, η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη ξεκίνησε για τον Γαλατά Χανίων, όπου και τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία.

Κατά την αναχώρηση της σορού από την Μητρόπολη πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο χειροκροτούσαν φωνάζοντας «αθάνατος», ενώ τραγουδούσαν συνθέσεις του εκλιπόντα. Παράλληλα πένθιμα παιάνιζε η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Χανίων.

Στις 12:50, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη έφτασε στο χωριό του Γαλατά. Η λέξη “αθάνατος” δόνησε ξανά την ατμόσφαιρα. Στα μπαλκόνια του, ο κόσμος του Γαλατά υποδέχτηκε τον Μίκη Θεοδωράκη με χειροκροτήματα. Στην εκκλησία του χωριού περίμεναν τα παιδιά, τα εγγόνια, τα ανίψια του, φίλοι, συγγενείς, συγχωριανοί.

Στην κηδεία του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη παραβρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και άλλοι επίσημοι, πολιτικοί και θεσμικοί παράγοντες.