Κόσμος

Βουλευτικές εκλογές στον Καναδά: Παίζεται το πολιτικό μέλλον του Τριντό

tzastin-trido.jpg

Βουλευτικές εκλογές στον Καναδά: Παίζεται το πολιτικό μέλλον του Τριντό

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Τρίτη θητεία για την φιλελεύθερο Τζάστιν Τριντό ή εναλλαγή στην εξουσία με νίκη του κεντροδεξιού Έριν Ο’ Τουλ; Οι Καναδοί, που καλούνται σήμερα πρόωρα στην κάλπες, θα αποφασίσουν ποιος θα αναλάβει να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές με αποτέλεσμα απρόβλεπτο.

Την κούρσα, που πρακτικά όλες οι δημοσκοπήσεις τη θέλουν αμφίρροπη, ξεκινούν οι ψηφοφόροι της Νέας Γης και του Λαμπραντόρ, στις ακτές στον Ατλαντικό, που θα αρχίσουν να ψηφίζουν πρώτοι, από τις 08:30 (τοπική ώρα· 14:00 ώρα Ελλάδας).

Στους αντίποδες, καθώς στον Καναδά υπάρχουν έξι ζώνες ώρας, οι τελευταίοι ψηφοφόροι που θα ρίξουν τα ψηφοδέλτια στις κάλπες θα είναι αυτοί στη Βρετανική Κολομβία, επαρχία στις ακτές της χώρας στον Ειρηνικό, όπου τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 19:00 (τοπική ώρα· 05:00 αύριο Τρίτη ώρα Ελλάδας).

Η προεκλογική εκστρατεία-αστραπή έκλεισε όπως άρχισε: με ομιλία του απερχόμενου πρωθυπουργού, που ζήτησε από τους Καναδούς να του δώσουν νέα ισχυρή εντολή για να κυβερνήσει τη χώρα και να τη βγάλει από την κρίση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Ήταν ο κ. Τριντό αυτός που αποφάσισε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στα μέσα Αυγούστου, προκειμένου να αποπειραθεί να ανακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχασε δύο χρόνια πριν.

Αλλά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κινδυνεύει να χάσει το στοίχημα. Η φθορά της εξουσίας είναι πια αισθητή και η «Τρουντομανία» του 2015 φαντάζει πολύ μακρινή: έχει οροφή το 31% των προθέσεων ψήφου, ισοψηφεί πρακτικά με τον κυριότερο αντίπαλό του, τον συντηρητικό Έριν Ο’ Τουλ, μέχρι πρότινος άγνωστο στο ευρύ κοινό.

Όπως το 2019, το «σχεδόν απόλυτο σασπένς» οδηγεί αναλυτές να προειδοποιούν πως η εξασφάλιση της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο θα είναι «πολύ περίπλοκο να εξασφαλιστεί» από όποιον κι αν αναδειχθεί νικητής.

Είναι «δύσκολο να φανταστεί κανείς πιο αμφίρροπη κούρσα», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φελίξ Ματιέ, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Γουίνιπεγκ.

Ως και χθες Κυριακή ο Τζάστιν Τριντό συνέχιζε την εκστρατεία του, εμφανιζόμενος σ’ ανατολή και δύση. Τις τελευταίες ημέρες, καλούσε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν στρατηγικά, επιχειρηματολογώντας πως η επάνοδος των συντηρητικών στην εξουσία θα ήταν συνώνυμη με οπισθοδρόμηση για τον Καναδά, ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Ο Έριν Ο’ Τουλ, που μίλησε χθες στο Τορόντο, όπου είναι υποψήφιος, υποσχέθηκε στους Καναδούς ανανέωση. Έκανε προεκλογική εκστρατεία στραμμένη αποφασιστικά στο κέντρο.