Οικονομία

Deutsche Bank κατά της Ε.Ε.: «Μας πνίγετε»

deutsche.jpg

Deutsche Bank κατά της Ε.Ε.: «Μας πνίγετε»

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Πρωτοφανής επίθεση από την Deutsche Bank κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τα ρυθμιστικά μέτρα που ναι μεν έκαναν τις τράπεζες ασφαλέστερες, αλλά δεν τις αφήνουν χώρο να αναπτυχθούν (κάτι που με τη σειρά του τις κάνει επισφαλείς).

Ειδικότερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing, στράφηκε κατά των ευρωπαϊκών αρχών, δηλώνοντας ότι η Ευρώπη έχει κάνει τις μεγάλες τράπεζες ασφαλέστερες μετά την οικονομική κρίση, αλλά δεν κατάφερε να δημιουργήσει τις συνθήκες για να εδραιωθούν και να αναπτυχθούν, εμποδίζοντας την ικανότητά τους να ανταγωνίζονται με διεθνείς ομοτίμους.

“Ήταν σωστό και παραμένει σωστό να ρυθμίζουμε τις μεγάλες τράπεζες ιδιαίτερα προσεκτικά, δήλωσε ο Sewing. Αλλά έχουμε κάνει πολλά στην Ευρώπη για να μην μεγαλώνουν οι τράπεζες. Αυτή είναι μια αμφίβολη πορεία”, είπε, επισημαίνοντας τον κατακερματισμένο κανονισμό ως βασικό λόγο.

“Έχουμε μείνει πίσω έναντι των Αμερικανών”

Στελέχη τραπεζών σε ολόκληρη την Ευρώπη προτρέπουν τους νομοθέτες να ολοκληρώσουν το έργο τους για την τραπεζική ένωση, αφού έχασαν μερίδιο αγοράς από τις τράπεζες της Wall Street μετά την οικονομική κρίση.

Ενώ το μπλοκ έχει ενοποιήσει την τραπεζική εποπτεία και διαχειρίζεται από κοινού τις μη βιώσιμες τράπεζες, δεν μπόρεσε να δημιουργήσει ένα κοινό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων που θα διευκόλυνε τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις.

Η αποτίμηση της αγοράς των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Bank, είναι ένα κλάσμα των αμερικανικών ομοτίμων τους.

Ταυτόχρονα, τράπεζες όπως η JPMorgan και η Goldman Sachs βρίσκονται σε υψηλά ρεκόρ. «Τι πρέπει να κάνουμε ενόψει αυτών των κενών αποτίμησης;», αναρωτήθηκε ο Sewing.

«Πρέπει να ενισχύσουμε την εσωτερική αγορά της Ευρώπης το συντομότερο δυνατό, ειδικά για τις υπηρεσίες. Αυτό περιλαμβάνει μια ένωση τραπεζών και κεφαλαιαγορών», πρόσθεσε ο ίδιος.