Κοινωνία

Ελλάδα και Κύπρος βάζουν στην «γωνία» τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής

elpidoforos.jpg

Ελλάδα και Κύπρος βάζουν στην «γωνία» τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Η δυσαρέσκεια που υπάρχει για την παρουσία του αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του λεγόμενου «τουρκικού σπιτιού» στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, δεν ξεπεράστηκε παρά τις προσπάθειες που έγιναν από την πλευρά του αρχιεπισκόπου. Μάλιστα η ελληνική πλευρά έδειξε τη δυσαρέσκειά της με την απόρριψη της διπλής «απαίτησης» που εκφράστηκε από την πλευρά του κ. Ελπιδοφόρου αφενός να προσφωνήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε δεξίωση που οργανώνουν το βράδυ της Πέμπτης προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις και αφετέρου η πρόθεση του να παραστεί την Παρασκευή σε εκδήλωση της κυπριακής παροικίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και στις δύο περιπτώσεις τα αιτήματα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής απερρίφθησαν ασυζητητί, καθώς το κλίμα ανάμεσα στην ελλαδική και την κυπριακή ομογένεια είναι βαρύ για τον κ. Ελπιδοφόρο κυρίως εξαιτίας της «νομιμοποίησης» που θεωρείται ότι παρείχε με την παρουσία του δίπλα στον Τουρκοκύπριο Ερσίν Τατάρ που παρέστη στα εγκαίνια του αποκαλούμενου «Σπιτιού της Τουρκίας», το οποίο, εκτός από έδρα για τις διπλωματικές υπηρεσίες της Άγκυρας στη Νέα Υόρκη, θα αποτελεί διπλωματική «στέγη» και για το παράνομο ψευδοκράτος της κατεχόμενης Κύπρου.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή που ρωτήθηκε σχετικά στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για τη στάση του αρχιεπισκόπου Αμερικής, ο οποίος, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές αγνόησε τις προειδοποιήσεις που του είχαν γίνει να μην δώσει το παρών στη φιέστα που οργάνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέλοντας να κάνει επίδειξη δύναμης.

Υπό τον φόβο ότι θα μπορούσαν να εκδηλωθούν έντονες αντιδράσεις από ομογενείς διαμηνύθηκε στον κ. Ελπιδοφόρο, για τον οποίο διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι «δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τη διάσταση του ατοπήματός μου», ότι θα προσφωνήσει τον πρωθυπουργό και ότι καλό θα είναι να μην παρίσταται σε εκδηλώσεις της κυπριακής παροικίας έως ότου καταλαγιάσει ο θόρυβος.

Έπειτα από έναν μαραθώνιο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων βρέθηκε η χρυσή τομή να μην γίνει επίσημη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο στην Αρχιεπισκοπή, όπως επιβάλει η συνήθεια πολλών ετών και προέβλεπε το αρχικό πρόγραμμα, αλλά να βρεθούν οι δύο άνδρες στο «Σημείο Μηδέν» (Ground Zero) την Παρασκευή που ο κ. Μητσοτάκης θα πάει, όπως σχεδόν όλοι οι ξένοι ηγέτες που βρέθηκαν στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση, να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης που εκδηλώθηκε την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Εκεί ο κ. Ελπιδοφόρος θα ξεναγήσει τον πρωθυπουργό στο υπό ανοικοδόμηση εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που καταστράφηκε μαζί με τους Δίδυμους Πύργους αλλά δεν είναι ακόμη έτοιμο για να λειτουργήσει εκ νέου.