Οικονομία

Ευτ. Βασιλάκης: «Έρχεται μια πολύ καλύτερη χρονιά»

9c3c0ee9c0b74e149af9227cb61d6351.jpg

Ευτ. Βασιλάκης: «Έρχεται μια πολύ καλύτερη χρονιά»

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Στην εκτίμηση ότι το 2022 θα είναι μια πολύ καλύτερη χρονιά από το 2021 προχώρησε ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, αν και υπογράμμισε πως η επιστροφή των αερομεταφορών στα προ της πανδημίας επίπεδα δεν αναμένεται πριν από το καλοκαίρι του 2023.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου ο Ευτ. Βασιλάκης έκανε ειδική αναφορά στις θετικές ταμειακές ροές που παρουσίασε η εταιρεία για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Εξαιρουμένων των 60 εκατ. ευρώ από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο η Aegean εμφάνισε θετικές ταμειακές ροές ύψους 78 εκατ. ευρώ έναντι απώλειας ρευστότητας 64 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του έτους. "Αυτό είναι και το πιο σημαντικό στοιχείο που δείχνει ότι τα πράγματα αλλάζουν”, τόνισε.

Κάνοντας πρόβλεψη για το τρίτο τρίμηνο (Ιούλιος-Σεπτέμβριο) ο Ευτ. Βασιλάκης σημείωσε ότι αυτό θα είναι το πρώτο κερδοφόρο τρίμηνο από την έναρξη της πανδημίας κάτι το οποίο θα οδηγήσει τις ζημιές του 2021 σημαντικά χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2020.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα πολύ καλό Αύγουστο, όπου η πτητική δραστηριότητα (αριθμός πτήσεων) της Aegean διαμορφώθηκε στο 80% των επιπέδων του 2019, ενώ η χωρητικότητα (θέσεις επιβατών) υπήρξε χαμηλότερη κατά 12 με 15 μονάδες από το 2019.

Ο πρόεδρος της Aegean εκτίμησε ότι η τουριστική περίοδος θα επιμηκυνθεί τον Οκτώβριο και ίσως κατά τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, ενώ η τουριστική περίοδος του 2022 αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από το κανονικό, προς τα μέσα Μαρτίου.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως η κατάσταση είναι ευμετάβλητη, καθώς αν και παρατηρείται σταδιακά μια τάση για επαναφορά των μακροπρόθεσμων κρατήσεων, η συμπεριφορά των καταναλωτών παραμένει εστιασμένη στις κρατήσεις το πολύ 45 ημέρες πριν από την πτήση.