Οικονομία

Fed: Ο πληθωρισμός συνεχίζει να καλπάζει

koronoios-oikonomia.jpg

Fed: Ο πληθωρισμός συνεχίζει να καλπάζει

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Με τον πληθωρισμό να καλπάζει και την παγκόσμια οικονομία να παρουσιάζει ελλείψεις κυριολεκτικά στα πάντα (από προϊόντα μέχρι προσωπικό), η Fed κατέγραψε επιβράδυνση της ανάπτυξης, ως συνέπεια και της μετάλλαξης Δέλτα.

Είναι χαρακτηριστικό πως η αναφορά στη λέξη “έλλειψη” (shortage) έχει εκτοξευθεί, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επισημαίνει ότι οι ανησυχίες που σχετίζονται με την πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού οδήγησαν σε οπισθοχώρηση τους κλάδους της εστίασης και των ταξιδιών, επιβαρύνοντας και την ευρύτερη οικονομία.

Ελλείψεις στα πάντα

Επίσης, σημειώνει ότι οι ελλείψεις προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμένων αποθεμάτων αυτοκινήτων και προς πώληση κατοικιών, συνέβαλαν επίσης στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της κεντρικής τράπεζας, όλες οι περιφέρειες κατέγραψαν αύξηση της απασχόλησης, αν και υπήρχαν μεγάλες διακυμάνσεις στον ρυθμό της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Η ζήτηση για εργαζομένους εξακολούθησε να ενισχύεται, αλλά όλες οι περιφέρειες κατέγραψαν ελλείψεις στο διαθέσιμο προσωπικό, οι οποίες περιόρισαν την αύξηση της απασχόλησης.

Ο πληθωρισμός συνέχισε να κινείται υψηλότερα, με τις μισές περιφέρειες της Fed να αναφέρουν ισχυρή άνοδο των τιμών και τις άλλες μισές ήπια άνοδο. Κάποιες περιφέρειες κατέγραψαν μια επιτάχυνση στην αύξηση των μισθών. Ιδιαίτερα μεγάλες ήταν οι αυξήσεις για τους χαμηλόμισθους.