Κόσμος

Γερμανία: Εξήγαγε οπλικά συστήματα 4 δισ. σε 4 χρόνια

56972761_303.jpg

Γερμανία: Εξήγαγε οπλικά συστήματα 4 δισ. σε 4 χρόνια

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Γερμανία ενέκρινε κατά τη διάρκεια της θητείας της παραδόσεις όπλων συνολικού ύψους σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων ευρώ σε κράτη τα οποία εμπλέκονται στους πολέμους της Λιβύης -όπως η Τουρκία- και της Υεμένης, κατά τη διάρκεια αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Αυτό προκύπτει από επίσημη κυβερνητική απάντηση σε σχετικό ερώτημα το οποίο κατέθεσε το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), γράφει το «Spiegel».

Στην Τουρκία εξήχθησαν φέτος όπλα αξίας 11.000.000 ευρώ, αν και η χώρα επεμβαίνει σε μεγάλο βαθμό ιδιαίτερα στην εσωτερική διαμάχη της Λιβύης. Συνολικά, η κυβέρνηση ενέκρινε στρατιωτικές εξαγωγές στην Τουρκία αξίας σχεδόν 83.000.000 ευρώ από το 2017.

Εξοπλισμοί αξίας 2 δισ. ευρώ στην Αίγυπτο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, ο μεγάλος συνασπισμός (GroKo) Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ενέκρινε για την Αίγυπτο την εξαγωγή πολεμικού εξοπλισμού αξίας δύο δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων υποβρυχίων και φρεγατών.

Αμφιλεγόμενες είναι επίσης οι άδειες εξαγωγών όπλων στο Κατάρ, ύψους 731 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης Leopard. Το εμιράτο δεν συμμετέχει μόνο στον πόλεμο της Υεμένης, αλλά παίζει επίσης ρόλο στο Αφγανιστάν.

Οπλισμός αξίας 340 εκατομμυρίων στα ΗΑΕ

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξήχθησαν όπλα αξίας περίπου 340 εκατομμυρίων ευρώ, έπειτα από άδεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Οι εξαγωγές στη Σαουδική Αραβία ανήλθαν συνολικά σε 457 εκατομμύρια ευρώ για ολόκληρη την κυβερνητική θητεία του μεγάλου συνασπισμού. Ομως, μετά τη δολοφονία ενός Σαουδάραβα δημοσιογράφου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέστειλε τις εξαγωγές όπλων στη χώρα αυτή.

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, εν τούτοις, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει εγκρίνει εξαγωγές αξίας δύο εκατομμυρίων ευρώ, αλλά, σύμφωνα με τo ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας, αυτές περιλαμβάνουν μόνο «επίσημα κοινά κυβερνητικά προγράμματα» και «προστατευτικό εξοπλισμό για χρήση σε πολιτικά αεροδρόμια».

Πηγή: Der Spiegel