Αρθρογραφήματα

Για τα λεφτά τα κάνεις όλα...

Gianni-Infantino-1.jpg

Για τα λεφτά τα κάνεις όλα...

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Ενώπιον σημαντικότατων αλλαγών, που «απειλούν» να ανατρέψουν πλήρως τη δομή και τις ιστορικές διοργανώσεις, κυρίως της κορυφαίας από αυτές του FIFA World Cup (ελληνιστί Μουντιάλ), βρίσκεται το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Με πρωτοβουλία της FIFA έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται ήδη ένας διάλογος κορυφής που αφορά, σε τελευταία ανάλυση, τόσο το World Cup όσο – και σημαντικότερο- τις διοργανώσεις των ηπείρων, τις οποίες διαχειρίζονται οι ηπειρωτικές Συνομοσπονδίες (UEFA κ.λ.π.), δηλαδή το Euro και τα υπόλοιπα αντίστοιχα πρωταθλήματα εθνικών ομάδων.

Στην εικόνα που έχει σχηματιστεί κυριαρχεί η επιθυμία της FIFA υπό τον κ. Ινφαντίνο να μειώσει στη διετία (από τετραετία που είναι σήμερα) την περίοδο διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλου, της μεγαλύτερης αθλητικής εκδήλωσης στον πλανήτη, η πρόταση του είναι ήδη στο τραπέζι, ξεκίνησε να συζητείται και προκαλεί ενδιαφέρουσες αντιδράσεις.

Εννοείται, πως, στην άκρη του τούνελ, το βασικό διακύβευμα αυτής της εξέλιξης είναι τα χρήματα, η FIFA σήμερα περιμένει κάθε τετραετία «να εισπράξει», η συχνότητα αυτή κρίνεται ότι δεν την συμφέρει, καθώς χάνει πολλά λεφτά, συνεπώς μια νέα προοπτική διοργάνωσης του Μουντιάλ κάθε διετία θα διευκόλυνε σημαντικά το ταμείο της και θα την ανακούφιζε.

Από αυτό το sow the money του κ. Ινφαντίνο προκύπτουν μια σειρά κορυφαία ζητήματα που αφορούν, κυρίως, δύο συνομοσπονδίες, την Ευρωπαϊκή (UEFA) και τη Νοτιαμερικάνικη (KONMEBOL).

Η πρώτη έχει στο καλεντάρι της τις δύο πιο προσοδοφόρες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις στον κόσμο, το Euro και το UEFA Champions League. Η διεξαγωγή του Euro ανά τετραετία ουδόλως την απασχολεί να αλλάξει, καθώς στον ενδιάμεσο χρόνο διαχειρίζεται την ακριβότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση, το Champions League. Τα έσοδα της είναι υψηλότατα, ανεβαίνουν συνεχώς, παλιές διοργανώσεις ( UEFA Europa League) αναβαθμίζονται και νέες διοργανώσεις (UEFA Confederation Cup) προκύπτουν, το χρήμα ρέει άφθονο και όλοι οι εμπλεκόμενοι «καλοπερνάνε».

Από την πλευρά της η Comnebol παίζει σε δεύτερη και τρίτη ταχύτητα, αλλά έχει στο καλεντάρι της δύο πολύ καλές διοργανώσεις, το Copa Libertadores για τους συλλόγους και το Copa America για τις εθνικές ομάδες, δεν κλαίγεται για τα έσοδα της, βγαίνει και με το παραπάνω και κερνάει και καφές στα γραφεία της.

Κι οι δύο (UEFA – Comnebol) δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για τη διεξαγωγή του WorldCup κάθε δύο χρόνια, μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει στην πράξη την κατάργηση των δικών τους διοργανώσεων εθνικών ομάδων για ένα πολύ απλό λόγο: ακόμη και να τις επανατοποθετήσουν σε χρονιές «μονές» (μία μετά τη διεξαγωγή του Mundial) είναι πρακτικώς αδύνατο να μπορούν να διεξαχθούν, εξαιτίας των διοργανώσεων των συλλόγων και των αναγκαίων προκριματικών αγώνων.

Το καλεντάρι και των δυο Συνομοσπονδιών είναι τόσο γεμάτο που δεν μένει κανένα περιθώριο να προστεθούν επιπλέον αγώνες σε επίπεδο εθνικών ομάδων για την πρόκριση στις τελικές φάσεις των μεγάλων διοργανώσεων των εθνικών ομάδων, ενώ την ίδια ώρα η FIFPro ( η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών) «ουρλιάζει» (κι έχει δίκιο) για την ακραία καταπόνηση των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών με τις αγωνιστικές συνθήκες που ήδη επικρατούν.

Στο πλευρό του Ινφαντίνο

Στο πλευρό του κ. Ινφαντίνο βρίσκονται οι υπόλοιπες τέσσερις Συνομοσπονδίες (Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής, Ωκεανίας, Αφρικής και Ασίας), κατανοητοί οι λόγοι, οι τέσσερις είναι η πλειοψηφική τάση, αλλά, επειδή αυτά τα ζητήματα είναι κορυφαία, δεν προβλέπεται κάποια ψηφοφορία, καταλαβαίνει ο καθένας τι πρόκειται να γίνει σε μια τέτοια διαδικασία.

Από το παράθυρο στην ιστορία μπαίνουν και οι πρωτεργάτες της ιδιωτικής European Super League ( Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους), που μπορεί τυπικά να ανέκρουσαν πρύμναν και να πάγωσαν επιφανειακά την υπόθεση της Ευρωπαϊκής Λίγκας, αλλά συνεχίζουν να τη δουλεύουν και να την αναδιοργανώνουν ( ήδη σχεδιάζουν να την επεκτείνουν από την αρχή στις 40 ομάδες – δύο κατηγορίες των είκοσι ομάδων) και να πιέζουν υπερβολικά την UEFA να τους μοιράσει περισσότερα λεφτά, χωρίς να αφίστανται από την ιδέα «να τα πάρουν όλα» με την ίδρυση της δικής τους Λίγκας.

Οι «τρεις καμπαλέρος» της EuropeanSuperLeague έχουν πάρει αγκαλιά τον Ινφαντίνο γιατί προσδοκούν στην κάλυψη της FIFA, αυτός τους χαϊδεύει γιατί τους χρειάζεται για να κοντύνει τον Πρόεδρο της UEFA, τον Τσέφεριν,το παραδοσιακό ποδοσφαιρικό οικοδόμημα τρίζει και όλοι μαζί (FIFA,UEFA Συνομοσπονδίες, Ομάδες) άδουν « για τα λεφτά τα κάνεις όλα, για τα λεφτά δεν μ’αγαπάς»…

Πρόβλεψη: Είναι δύσκολο να χάσει σε αυτό το σπουδαίο παιχνίδι με έπαθλο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (ή δολάρια) ο Ινφαντίνο. Ο Ιταλο-ελβετός δικηγόρος ποτέ δεν ξεκινάει ένα πόλεμο αν δεν τον έχει κερδίσει από πριν. Η μάχη θα κριθεί από τους τριτο-τέταρτους ( Αφρική, Ασία κ.λ.π.) σε επίπεδο εθνικών ομάδων και από εκείνους που θέλουν να βρεθούν, έστω και ως δεύτερη ταχύτητα, στην νέα EuropeanSuperLeague.

«Πολλά τα λεφτά Άρη», κανένας δεν είναι διατεθειμένος να τα αφήσει, αλλά ένας θα τα πάρει κι αυτός είναι, μάλλον, ο Πρόεδρος της FIFA. Αυτά έχει το αυτοδιοίκητο…