Οικονομία

Γουινέα και Κίνα εκτόξευσαν την τιμή του αλουμινίου

images.jpg

Γουινέα και Κίνα εκτόξευσαν την τιμή του αλουμινίου

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Ο Μαντί και ο Αγκιμπού Καμαράμπορεί να επέστρεψαν στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό και πολλοί να περιόρισαν το ενδιαφέρον τους από το πραξικόπημα στη Γουινέα, στον εγκλωβισμό των ποδοσφαιριστών της εθνικής της ομάδα, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Το πραξικόπημα στην αφρικανική χώρα από την οποία προέρχεται σχεδόν το 25% του βωξίτη παγκοσμίως έχει πυροδοτήσει φόβους για πιθανά προβλήματα στην προσφορά του βασικού αυτού υλικού για την παραγωγή αλουμινίου, παρά το γεγονός ότι οι νέοι ηγέτες της Γουινέας κάλεσαν τις εταιρείες εξόρυξης να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και τις διαβεβαίωσαν ότι οι συμφωνίες που έχουν ήδη με την κυβέρνηση θα τηρηθούν.

Οι ανησυχίες για τον βωξίτη έρχονται εν μέσω περιορισμών στην προσφορά αλουμινίου στην Κίνα, που οφείλονται στις εκστρατείες που γίνονται για εξοικονόμηση ενέργειας και την καταπολέμηση της ρύπανσης από ενεργοβόρες βιομηχανίες. Ωστόσο, αυτοί οι περιβαλλοντικοί στόχοι μπορεί να επανεκτιμηθούν, καθώς η αύξηση του πληθωρισμού των τιμών παραγωγού της Κίνας είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών.

Αποτέλεσμα των όσων συμβαίνουν σε Γουινέα και Κίνα, είναι η εκτίναξη της τιμής του αλουμινίου που ενισχύθηκε έως και 1,6% στα 2.837,50 δολάρια/μετρικό τόνο στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, που είναι η υψηλότερη από το 2008. Στο χρηματιστήριο της Σανγκάης το μέταλλο αναρριχήθηκε κατά 2,1% στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006.

Η τιμή του αλουμινίου έχει σχεδόν διπλασιαστεί από την περασμένη χρονιά, καθώς οι επιχειρήσεις παγκοσμίως επανήλθαν μετά το lockdown λόγω της πανδημίας, οδηγώντας σε ανάκαμψη της ζήτησης από τους καταναλωτές και της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι Goldman Sachs, Citigroup και Trafigura Group, διαβλέπουν ότι η βιομηχανία προετοιμάζεται για ακόμη βαθύτερα ελλείμματα στα αποθέματα του μετάλλου, κάτι που συνεπάγεται εκτιμήσεις για περαιτέρω άνοδο.