Αρθρογραφήματα

Η οικονομία δίνει αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία

Κυριάκος Μητσοτάκης

Η οικονομία δίνει αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Δεν υπάρχει περίοδος στη μεταπολίτευση κατά την οποία οι πολίτες να είναι ικανοποιημένοι από την πορεία της οικονομίας. Ακόμη και τις εποχές των παχέων αγελάδων, η γκρίνια για τις… περιορισμένες αυξήσεις αποδοχών ήταν μόνιμο φαινόμενο.

Η σημερινή κυβέρνηση είχε να διαχειριστεί αφενός την πανδημία του κορωνοϊού που έχει δημιουργήσει κρίση στην παγκόσμια οικονομία και αφετέρου τα βήματα εξόδου από μια πολύ δύσκολη περίοδο μνημονίων, στα οποία συνέβησαν συγκλονιστικά γεγονότα στην Ελλάδα με αποκορύφωμα το κλείσιμο των τραπεζών.

Η επιστροφή στη σταθερότητα και την κανονικότητα περνάει από συμπληγάδες, αλλά η ελληνική οικονομία αντέχει. Τα κινήματα του τύπου «Δεν πληρώνω» εξαφανίστηκαν και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, βλέπει έμπρακτα πως η σελίδα έχει γυρίσει και οι καλύτερες μέρες μπορούν να έλθουν. Ο τουρισμός ένας από τους κινητήριους πυλώνες της οικονομίας μας, χτύπησε καμπανάκι ανασύνταξης κι ελπίδας.

Ρωτώντας κορυφαίο στέλεχος τράπεζας που διαχειρίζεται την έγκριση δανείων σε επιχειρήσεις για το αν προσφέρονται αφειδώς και πάλι δάνεια, έλαβα την απάντηση πως μεγάλο μέρος επιχειρήσεων έχουν κεφάλαια να προχωρήσουν σ’ επενδύσεις και να ενισχύσουν την ανάπτυξη. Παράλληλα τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αναδεικνύουν πως εκτινάχτηκαν οι καταθέσεις και των νοικοκυριών. Αυτό που κρατά διστακτικούς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, είναι η αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η υγειονομική κρίση.

Το πακέτο φοροελαφρύνσεων, μειώσεων εισφορών και ποικιλότροπης ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας, είναι αυτό που δίνει πόντους στην κυβέρνηση να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα. Τα «χτυπήματα» σε ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης, ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και η στήριξη των επιχειρήσεων, δημιουργούν το εκρηκτικό κοκτέιλ που προσφέρει στην κοινωνία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και με το οποίο επιχειρεί να διατηρήσει και ν’ αυξήσει την αποδοχή της στους πολίτες.

Οι νέες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο στη ΔΕΘ, ακολουθούν το χρυσό κανόνα του οικονομικού πλέγματος, που αποτελεί το θεμέλιο λίθο για αυτοδύναμη επανεκλογή. Και μάλιστα όχι γιατί δεν υπάρχει αντίπαλος, αλλά γιατί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον, δείχνει πως τα καταφέρνει να περάσει πάνω από τον πήχη που έχει βάλει. Με όχημα την οικονομία.