Αρθρογραφήματα

Η αναγκαιότητα της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή στην 4η βιομηχανική επανάσταση

metasximatismos.webp

Η αναγκαιότητα της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή στην 4η βιομηχανική επανάσταση

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Η βάση της γνώσης είναι η παρατήρηση. Ακριβώς έτσι, άρχισαν να παίρνουν «σάρκα και οστά» οι επιστήμες και ο εν γένει πολιτισμός μας.

Κάποια φωτεινά και ανήσυχα μυαλά στο παρελθόν, άρχισαν να παρατηρούν τον τρόπο με τον οποίο η φύση λειτουργεί και αναπαράγοντας αυτή την διαδικασία, άρχισαν να δημιουργούν μία - μία τις επιστήμες, οι οποίες με τη σειρά τους δημιούργησαν τον πολιτισμό μας.

Στις μέρες μας, ήδη βρισκόμαστε - για τα καλά-στο «στάδιο» της 4ης βιομηχανικής επανάστασης όπου πρωταγωνιστής είναι η αλληλεπίδραση, η διακίνηση της πληροφορίας, αλλά και η «εικονική ζωή» μέσα από το διαδίκτυο .

Αλλά τι εννοούμε όταν λέμε 4η βιομηχανική επανάσταση με απλά λόγια; και πως αυτή η 4η βιομηχανική επανάσταση συνδέεται με την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή ή αλλιώς τον ψηφιακό μετασχηματισμό ( digitaltransformation);

Η απαρχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης σηματοδοτείται από τη δημιουργία του διαδικτύου. Με άλλα λόγια το διαδίκτυο είναι το πεδίο και η βάση πάνω στο οποίο θα πατήσει όλη η υποδομή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσουν να αναδύονται τεχνολογίες και εφαρμογές κοινωνικής αλληλεπίδρασης όπως το διαδίκτυο των πραγμάτων ( IOT- Internet Of Thinks), η τεχνική νοημοσύνη και η ρομποτική, τα κρυπτονομίσματα, τα socialmediaκ.α. , που αλλάζουν δραστικά την μορφή του κόσμου όπως την ξέραμε πριν από τα δέκα χρόνια.

Ο πλανήτης σιγά – σιγά «παραδίνεται» στη έξυπνη τεχνολογία, γίνεται πιο έξυπνος smart-planet, αφού και τα «πράγματα» αρχίζουν να αποκτούν τεχνική νοημοσύνη, πιο γρήγορος fast- planetαφού η επικοινωνία και η εικονική παρουσία από το ένα μέρος του πλανήτη στο άλλο είναι άμεση και εν τέλει μετασχηματίζεται σε e-planet.

Κάποτε θέλαμε περισσότερο φυσικό χώρο, τώρα πλέον αναζητούμε όλο και περισσότερο ψηφιακό χώρο να αποθηκεύσουμε τα δεδομένα και αρχίζουμε να ζούμε στην εποχή των big-data. Κάποτε αναζητούσαμε φυσική προστασία από φυσικές απειλές, τώρα αναζητούμε διαδικτυακή προστασία από ψηφιακές απειλές (Ηackers ή άλλες μορφές) και αναζητούμε ολοένα και περισσότερο διαδικτυακή προστασία και κάπως έτσι ανακαλύψαμε την αναγκαιότητα τουcybersecurity.

Η τεχνολογία αλλάζει τους ανθρώπους, τις συνήθειες τους, την συμπεριφορά τους, τα πάντα αλλάζουν γύρω μας με τεράστια ταχύτητα, αλλά αυτό είναι απολύτως φυσικό αφού το ξέρουμε από το 5ο αιώνα Π.Χ όταν ο Ηράκλειτος είπε «Τὰ πάντα ῥεῖ; .

Ο τρόπος που επικοινωνούμε, που πραγματοποιούμε τις αγορές μας, διδασκόμαστε και μαθαίνουμε, που αλληλοεπιδρούμε κοινωνικά, που ασκούμε πολιτική, ο τρόπος που επηρεάζουμε την κοινή γνώμη , κάνουμε business, παράγουμε, προλαμβάνουμε, κάνουμε ιατρική, διασκεδάζουμε, ερωτευόμαστε ακόμη και ο τρόπος που λατρεύουμε τους θεούς μας, αλλάζει και θα εξακολουθεί να αλλάζει ριζικά, δεδομένου ότι μια έξυπνη συσκευή ( smartdevice) θα μας «μεταφέρει στο νέο ψηφιακά χώρο» όπου οι περιορισμοί του φυσικού μας κόσμου θα έχουν σταματήσει να υπάρχουν και θα αντικατασταθούν από όλους.

Περίπου το έτος 2025 υπολογίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του ο πληθυσμού της Γης θα έχει πια πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Αυτή τη στιγμή, περίπου o μισός πληθυσμός της Γης έχει πρόσβαση σε αυτό, ενώ καθημερινά αποστέλλονται περίπου 300 δισεκατομμύρια email, πληκτρολογούνται600 εκατομμύρια tweets, συνδέονται στο Facebook 1,4 δισεκατομμύριο χρήστες και πραγματοποιούνται στοGoogle 4 δισεκατομμύρια αναζητήσεις.

Όλος αυτός ο μετασχηματισμός και η μετάβαση από την προηγουμένη «φυσική» πραγματικότητα στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα σηματοδοτεί και ορίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Τι είναι όμως αλήθεια με απλά λόγια ο ψηφιακός μετασχηματισμός( digitaltransformation) και γιατί αποτελεί αναγκαιότητα;

Ψηφιακός μετασχηματισμός είναι η μετατροπή παραδοσιακών διαδικασιών, μεθόδων και δράσεων με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργούν από ένα φυσικό περιβάλλον με έναν «χειρωνακτικό» τρόπο σε ένα νέο ψηφιακό περιβάλλον όπου θα λειτουργούν αυτοματοποιημένα με τη χρήση έξυπνης τεχνολογίας.

Ένα απλουστευμένο παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού που όλοι το έχουμε κάνει είναι το παρακάτω.

Θα γράψω στον υπολογιστή το κείμενο μου και όχι σε χαρτί, θα διορθώσω αυτοματοποιημένα από το λεξικό του υπολογιστή μου, θα αποθηκεύσω σε ένα ηλεκτρονικό μέσο σε κάποιον ηλεκτρονικό φάκελο και όχι hardcopy σε ένα φυσικό φάκελο

Κάποιοι από τους λόγους αναγκαιότητας του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι οι ακόλουθοι:

Σημαντική μείωση του χρόνου και του κόπου των εργασιών αλλά και της εμπειρίας

Βελτίωση λειτουργικής αποδοτικότητας, με ταυτόχρονη μείωση κόστους

Βελτιστοποίηση των διεργασιών και των προσφερόμενων υπηρεσιών της εμπειρίας με ταυτόχρονη ικανοποίησης των πελατών

Καλύτερη αξιοποίηση νέων επιχειρηματικών μοντέλων και αύξηση των κερδών ( ποσοτικών και ποιοτικών)

Ενίσχυση της γνώσης

Καλύτερη διασυνδεσιμότητα τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο

Παράγοντες που επηρεάζουν το επίπεδο της εφαρμογή του Ψηφιακού Μετασχηματισμού είναι η ανάπτυξη της Τεχνολογίας, η δυνατότητα χρήσης καινοτομιών, το κοινωνικό επίπεδο και η μόρφωση του κοινωνικού ιστού κάθε περιβάλλοντος, η ποιότητα του Ανθρώπινου Δυναμικού(αν μιλάμε για επιχειρήσεις) και βεβαίως ο ρόλο του Κράτους.

Παρά τα σημαντικά θετικά βήματα που έχουν παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πίσω σε ότι αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ιδιωτικού και του Δημόσιου τομέα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες... Προκειμένου οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου πραγματικά να «ωριμάσουν» ψηφιακά δεν επαρκεί απλά να ψηφιοποιήσουν μερικές τους λειτουργίες, αλλά θα πρέπει να συνδυάζουν επιτυχώς «ψηφιακές δεξιότητες»(digital capabilities) με νέες «ψηφιακές συμπεριφορές και νοοτροπίες» (digital behavior & mindset).

Τομείς όπως είναι οι μεταφορές η ενέργεια, ο αγροδιατροφικός κλάδος, οι τηλεπικοινωνίες, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η εργοστασιακή παραγωγή και η υγειονομική περίθαλψη, μεταμορφώνοντας τις ζωές των ανθρώπων. Η ψηφιακή επανάσταση και οι αναδυόμενες νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών παραγωγής, στη μείωση των εκπομπών και των αποβλήτων, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εταιρειών και στη διάθεση νέων υπηρεσιών και προϊόντων στην αγορά, βελτιώνοντας την ζωή των ανθρώπων.

Όμως το εντυπωσιακό στις μέρες μας, είναι οι ταχύτητα που πραγματοποιούνται όλες αυτές οι αλλαγές και όχι αυτές καθ’ αυτές οι ίδιες οι αλλαγές. Επίσης σίγουρο είναι πως τα χρόνια που έρχονται, η ταχύτητα αυτή όλο και θα αυξάνεται, με εντυπωσιακό τρόπο

Η αύξηση τις ταχύτητας της σύγχρονής ζωής μικραίνει τις αποστάσεις, κάνει το πλανήτη μας μικρότερο και είναι προφανές ότι τα «κοντινά» επόμενα χρόνια, θα κατακτήσουμε τα διαπλανητικά ταξίδια σε μια 5η βιομηχανική επανάσταση.

Εν τέλει και συμπερασματικά, όλη αυτή η έκρηξη της τεχνολογίας και όλες αυτές οι διεργασίες ψηφιακού μετασχηματισμού που τόσο πολύ αλλάζουν τις ζωές και θα συνεχίσουν να τις επηρεάζουν ακόμη περισσότερο στο μέλλον, είναι προς όφελος μας ή μήπως είναι μια καταστροφική πορεία που καθένας από μας χάνει σιγά – σιγά την ατομικότητα του και μεταβάλλεται σε ένα ον ετερόβουλο;

Η απάντηση είναι απλή: η ανακάλυψη νέων τεχνολογιών θα μας επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά, ανάλογα με την χρήση που θα τους κάνουμε. Όπως ακριβώς - για παράδειγμα - η ανακάλυψη της φωτιάς, που άλλαξε την ιστορία του ανθρώπινου είδους στα βάθη της Παλαιολιθικής Εποχής, αλλά ταυτόχρονα με κακή χρήση μπορεί να κάψει κάθε ελπίδα για το καλύτερο, στο πέρασμά της .

Ας κρατήσουμε για το τέλος ότι είμαστε εκ φύσεως υποχρεωμένοι να σκεφτόμαστε θετικά και ας βρούμε το σωστό δρόμο.

Μ.Κ. Κίντζιος

C.E.O. Cloud-U Telecoms