Αθλητισμός

Η FIFA επιμένει για Μουντιάλ κάθε δυο χρόνια

fifa_171843.jpg

Η FIFA επιμένει για Μουντιάλ κάθε δυο χρόνια

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Άρχισαν τα όργανα. Η FIFA ενημέρωσε επίσημα πως στις 30 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει νέες διαβουλεύσεις με τις ομοσπονδίες για τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τη διεξαγωγή Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δυο χρόνια!

Η UEFA έχει ξεκαθαρίσει πως κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό και θα επιχειρήσει να το μποϊκοτάρει. Εκτός από τις Ευρωπαϊκές χώρες, ανάλογη άποψη έχουν και στην Λατινική Αμερική. Αν σε Μουντιάλ δεν πάρουν μέρος οι εθνικές ομάδες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, τότε η FIFA θα κάνει μια τρύπα στο νερό.

Η FIFA έστειλε επιστολές στις ενώσεις- μέλη της προκειμένου να εξεταστεί από κοινού το ενδεχόμενο το ενδεχόμενο αλλαγών στη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά και το νέο καλεντάρι που πρέπει να δημιουργηθεί για να επιτρέψει την ομαλή υλοποίηση των σχεδίων.

«Η FIFA κάλεσε τις ενώσεις μέλη της σε μια πρώτη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής στις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Αυτή είναι μία από τις πολλές ευκαιρίες για τη δημιουργία μιας εποικοδομητικής και ανοιχτής συζήτησης, σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, μέσα τους επόμενους μήνες» αναφέρεται σχετικά στην ανακοίνωση.

Σε αυτή την online συνάντηση οι ιθύνοντες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας σκοπεύουν να ξεδιαλύνουν το τοπίο και να λύσουν τις όποιες απορίες και αμφιβολίες που διατηρούν τα μέλη, τα οποία με τη σειρά τους παραμένουν για την ώρα σκεπτικά σε ό,τι αφορά τις νέες μεταρρυθμίσεις.

Η FIFA διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε τέσσερα χρόνια και από αυτό το γεγονός έλκει τα έσοδα για να στηρίξει τους προϋπολογισμούς της κατά την τετραετή περίοδο που χωρίζει το ένα Μουντιάλ από το άλλο. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, όσο διάσημο και αν είναι, δεν φέρνει πολλά στα ταμεία, ενώ το Κύπελλο Συνομοσπονδιών αποδείχθηκε ένα αποτυχημένο πείραμα.

Η UEFA, από την άλλη πλευρά, έχει δύο μεγάλες πηγές εσόδων και κυρίως το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που αναζωογονεί τους προϋπολογισμούς της για μια τετραετία. Αλλά η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία έχει ένα ακόμη όπλο: το Champions League, το πιο κερδοφόρο διεθνές γεγονός στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο συλλόγων, το οποίο, πάνω απ΄ όλα, έχει το μεγάλο πλεονέκτημα της ετήσιας διοργάνωσης. Αυτό - μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσει, εγγυάται στο ταμείο της UEFA πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ κάθε σεζόν.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν προκαλεί έκπληξη η προσπάθεια του Ινφαντίνο τους τελευταίους μήνες να μελετήσει ένα είδος Champions League σε παγκόσμιο επίπεδο, κάνοντας άνοιγμα και στις ομάδες της Νότιας Αμερικής. Μια προσπάθεια που προς το παρόν παραμένει ανενεργή, τόσο για τις δυσκολίες που σχετίζονται με την Covid-19 όσο και για την αντικειμενική παρατήρηση ότι δεδομένης της τρέχουσας τεχνολογίας όσον αφορά τις αεροπορικές μεταφορές, κάτι τέτοιο δεν είναι τόσο απλό.

Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Λατινοαμερικανοί παίκτες όταν επιστρέφουν από τις διοργανώσεις με τις Εθνικές τους ομάδες, πώς μπορεί κανείς να σκεφτεί να κάνει διηπειρωτικά ταξίδια για να παίξει στο Ρίο ντε Τζανέιρο ή στο Μπουένος Άιρες και στη συνέχεια να επιστρέψει εγκαίρως για να μπορέσει να συμμετάσχει στο εθνικό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που αγωνίζεται;

Εξ ου και η ιδέα του Ινφαντίνο να διπλασιάσει τον ρυθμό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μια επιλογή, ωστόσο, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες της UEFA (αλλά και των άλλων συνομοσπονδιών), που θα έβλεπαν να μπαίνουν σε κίνδυνο τα διάφορα ηπειρωτικά τουρνουά για τα έθνη, συν τη βιολογική φθορά των ποδοσφαιριστών και την περαιτέρω αύξηση του μισθολογικού κόστους, λόγω περισσότερων αγώνων.

Αλλά μια άλλη μάχη εμπλέκεται σε αυτή τη σύγκρουση: αυτή μεταξύ του ίδιου του Τσέφεριν και της European Super League (ESL). Και δεδομένου ότι σε όλους τους πολέμους ο εχθρός του εχθρού είναι φίλος μου, ποτέ μέχρι τώρα ο Φλορεντίνο Πέρεθ, ο Αντρέα Ανιέλι και ο Ζοάν Λαπόρτα δεν ήταν πιο κοντά στον Ινφαντίνο.

Εν ολίγοις, ο Τσέφεριν φαίνεται να είναι ο μεγάλος νικητής ως τώρα και μπορεί να υπερηφανεύεται για δύο μεγάλες πηγές εσόδων: το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και το Champions League, αλλά δέχεται επίθεση και στα δύο μέτωπα.

Ετικέτες

FIFA Μουντιάλ UEFA