Κόσμος

Η Μέρκελ αποχωρεί από την καγκελαρία μετά από 16 χρόνια

merkel_chancellor.jpg

Η Μέρκελ αποχωρεί από την καγκελαρία μετά από 16 χρόνια

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Η εποχή της Άνγκελα Μέρκελ τελειώνει αφού οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν στη Γερμανία στις 26 Σεπτεμβρίου. Για 16 χρόνια, όμως, η Γερμανίδα πολιτικός σημάδεψε όσο κανείς αυτό το πόστο.

Δεκαέξι χρόνια στην Καγκελαρία σημαίνουν ότι στη διάρκεια της θητείας της Άνγκελα Μέρκελ ο πλανήτης έχει δει τέσσερις αμερικανούς και άλλους τόσους γάλλους προέδρους, αλλά και πέντε βρετανούς, εννιά ιταλούς και άλλους τόσους έλληνες πρωθυπουργούς (αν και οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι στη δική μας, ιδιόρρυθμη περίπτωση περιλαμβάνονται και τρεις υπηρεσιακοί).

Η «ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου» όπως συχνά την περιγράφουν, προέδρευσε της οικονομικής αναγέννησης της χώρας της, παραλαμβάνοντας τη Γερμανία ως «μεγάλο ασθενή της Ευρώπης» το 2005 και αφήνοντάς την ως μια ακμάζουσα οικονομία.

Όμως το πιο εντυπωσιακό, όπως τονίζουν σε άρθρο τους οι Financial Times, είναι το γεγονός ότι η Μέρκελ, η δημοτικότητα της οποίας αγγίζει το 80%, έχει κατορθώσει να αυξήσει συντριπτικά τις εργασιακές ευκαιρίες για τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους της χώρας, ενώ παράλληλα υποδέχτηκε στη χώρα περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες.