Κοινωνία

Καφές και ψωμί τραβούν την… ανηφόρα

bread-5408886_960_720.jpg

Καφές και ψωμί τραβούν την… ανηφόρα

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Ο καφές και το ψωμί συμπεριλαμβάνονται στα είδη που βιώνουν σταδιακά τις πρώτες ανατιμήσεις, προκαλώντας πονοκέφαλο στους καταναλωτές.

Το ράλι τιμών στον καφέ οδηγεί σε αύξηση που αγγίζει το 60%! Αιτιολογία γι' αυτό είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις από τα λιμάνια της Νοτίου Αμερικής απ' όπου εισάγεται ο καφές. Τα μεταφορικά κόστη επιβαρύνουν και αυξάνουν την τιμή του.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης, εξήγησε τους λόγους της αύξησης:

«Σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι θέμα πρώτης ύλης, αλλά μεταφορικού κόστους. Έχουν αυξηθεί τα ναύλα και σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, οι αυξήσεις αγγίζουν το 635%. Στην Ευρώπη είχαμε αυξήσεις έως και 485% όσον αφορά τα ετήσια ναύλα.

Υπάρχει έλλειψη κοντέινερ και μεγάλες καθυστερήσεις στα λιμάνια. Για τον λόγο αυτόν πληρώνεται επίναυλος».

Όπως εκτίμησε, στον καφέ θα υπάρξει μια εκτόνωση, αλλά αυτό δεν θα συμβεί πριν από το πρώτο τετράμηνο του 2022.

Την ίδια στιγμή, η ανατίμηση του ψωμιού θα φτάσει κοντά στο 1 ευρώ για το μισό κιλό ψωμί, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει ο πρόεδρος των αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος.

Όπως εξήγησε, οι πρώτες ύλες για την παραγωγή αρτοπαρασκευασμάτων έχουν εκτοξευθεί, επιβαρύνοντας σημαντικά τα κόστη παραγωγής.

«Αυτό ξεκίνησε από την αρχή του 2021 και εξακολουθεί να συμβαίνει».

Σύμφωνα με τον Β. Κορκίδη, τα όσα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα κινηθούν αντισταθμιστικά στις αυξήσεις:

Ένα σημαντικό μέτρο, όπως αναφέρει, θα μπορούσε να είναι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6% από το 13% για συγκεκριμένα αγαθά. Στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι λειτούργησε αποτελεσματικά.

Το πιθανότερο είναι να υπάρξουν μέτρα για την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Μέτρα θα πρέπει να υπάρξουν και για αποφυγή κερδοσκοπικών φαινομένων.