Κόσμος

Καλιφόρνια: Νίκη των Δημοκρατικών και του κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ

gavin_newsom.jpg

Καλιφόρνια: Νίκη των Δημοκρατικών και του κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Νίκη για το στρατόπεδο των Δημοκρατικών του Τζο Μπάιντεν: οι ψηφοφόροι της Καλιφόρνιας αποφάσισαν να διατηρήσουν στη θέση του τον κυβερνήτη τους ψηφίζοντας με μεγάλη πλειοψηφία «όχι» στο δημοψήφισμα που οργανώθηκε από τους επικριτές του για να επιτύχουν την ανάκλησή του, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που μεταδόθηκαν χθες, Τρίτη, το βράδυ από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Λιγότερο από μία ώρα μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων (20:00 τοπική ώρα, 06:00 σήμερα ώρα Ελλάδας), το «όχι» συγκέντρωνε περίπου τα δύο τρίτα των ψήφων μετά την καταμέτρηση περισσότερων από το 60% των ψηφοδελτίων, σύμφωνα με το CNN και το NBC.

Με ένα τέτοιο προβάδισμα, τα δύο τηλεοπτικά δίκτυα εκτιμούν πως ο δημοκρατικός Γκάβιν Νιούσομ θα παραμείνει κυβερνήτης της πολιτείας με το μεγαλύτερο πληθυσμό στις ΗΠΑ και θα ολοκληρώσει τη θητεία του.

Περίπου 9 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν ήδη ψηφίσει πριν ανοίξουν οι κάλπες, πράγμα που επέτρεψε να ανακοινωθούν γρήγορα οι πρώτες προβολές.

Η έκβαση της ψηφοφορίας είναι μια νίκη για τον κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ, ο οποίος είχε δεχθεί πλήγμα εξαιτίας της κρίσης της Covid-19 και των υγειονομικών μέτρων που είχε λάβει για να περιορίσει την πανδημία, αλλά επίσης για το σύνολο του δημοκρατικού στρατοπέδου.

Η ψηφοφορία αυτή «λέει 'ναι' σε αυτό που αγαπάμε, Καλιφορνέζοι», τόνισε ο Γκάβιν Νιούσομ όταν ανακοινώθηκαν αυτά τα πρώτα αποτελέσματα. «Ως πολιτεία, είπαμε ναι στην επιστήμη, ναι στα εμβόλια, ναι στο τέλος της πανδημίας (...) ναι στο δικαίωμα της ψήφου χωρίς το φόβο των ψευδών κατηγοριών για νοθεία», δήλωσε ο κυβερνήτης.

Οι ψηφοφόροι είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε 46 υποψηφίους, στη μεγάλη πλειονότητά τους δημοκρατικούς, ανάμεσα στους οποίους ο Λάρι Έλντερ, η διεμφυλική Κέιτλιν Τζένερ, διάσημη για τη συμμετοχή της στην οικογένεια Καρντάσιαν, και πολλοί άλλοι λιγότερο ή περισσότερο σοβαροί υποψήφιοι.

Το κόστος του δημοψηφίσματος υπολογίζεται σε σχεδόν 280 εκατομμύρια δολάρια από τις αρχές, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.