Κόσμος

Μακρόν: Η Ευρώπη να ενισχύσει την κυριαρχία της για να αντιμετωπίσει τις απειλές

emanouel-makron.jpg

Μακρόν: Η Ευρώπη να ενισχύσει την κυριαρχία της για να αντιμετωπίσει τις απειλές

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Με μια έμμεση αναφορά στη συμμαχία ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσειων των ηγετών των χωρών του νότου της ΕΕ (EUMED9), τόνισε την ανάγκη οι ευρωπαϊκές χώρες να εντείνουν τις προσπάθειες τους στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας προκειμένου η Ευρώπη να ενισχύσει την κυριαρχία της.

«Συζητήσαμε τη σπουδαιότητα της κοινής προσπάθειας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας για να ενισχύσουμε την κυρίαρχια της Ευρώπης. Πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις και απειλές που αφορούν στη γειτονιά μας και να δημιουργούμε συμμαχίες ώστε να διαχειρζόμαστε αποτελεσματικά τις συνέπειες όλων αυτών των προκλήσεων. Είναι ανάγκη να συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να ενισχύσουμε αυτές τις προσπάθειες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν.

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογράμμισαν τη διαπολιτική πρόκληση, τις προσκλήσεις στη Λιβύη και συμφώνησαν να διεξαχθεί νέα σύνοδος τον Νοέμβριο.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που έγιναν για τις πυρκαγιές που έπληξαν τις μεσογειακές χώρες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και κυρίως την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία τις στήριξε στέλνοντας αεροσκάφη για να ενισχύσουν το έργο της κατάσβεσης. Τόνισε δε ότι πρόθεση της Γαλλίας είναι να ενισχύσει το RescEU.