Κόσμος

Μακρόν: Η Γαλλία σκότωσε τον ηγέτη του ISIS στη Μεγάλη Σαχάρα

makron.jpg

Μακρόν: Η Γαλλία σκότωσε τον ηγέτη του ISIS στη Μεγάλη Σαχάρα

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες στα social media ότι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις σκότωσαν τον Άντναν Αμπού Ουάλιντ αλ Σαχράουι, ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην Μεγάλη Σαχάρα.

«Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική επιτυχία στην μάχη μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων στο Σαχέλ», τόνισε ο Μακρόν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είχαν πραγματοποιήσει τον Μάιο του 2019 ενέδρα σε στρατιωτική περίπολο στην δυτική περιοχή Τιλαμπέρι του Νίγηρα, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 28 τρατιώτες.

Ο Σαχράουι ήταν ο ιστορικός ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή Σαχέλ της Δυτικής Αφρικής και, σύμφωνα με το γραφείο του Μακρόν, η οργάνωσή του είχε στοχεύσει, μεταξύ άλλων, Αμερικανούς στρατιώτες σε μια φονική επίθεση το 2017.

Τον Αύγουστο του 2020, ο Σαχράουι προσωπικά διέταξε τη δολοφονία έξι Γάλλων εργαζομένων σε οργανώσεις και του Νιγηριανού οδηγού τους, σύμφωνα με το Ελιζέ.

Όπως είχε εξαγγείλει τον Ιούλιο ο Γάλλος πρόεδρος, η Γαλλία θα αναδιέτασσε σύντομα τις δυνάμεις της στο Σαχέλ, μειώνοντας στο ήμισυ σταδιακά τον αριθμό της εκεί στρατιωτικής παρουσίας.

Σημειώνεται πως ο Σαχράουι που είχε ορκιστεί πίστη τον αλ - Μπαγκντάντι, είχε επικηρυχθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες που πρόσφεραν πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια σε όποιους έδιναν πληροφορίες που θα οδηγούσαν στον εντοπισμό του.