Αρθρογραφήματα

Με δέκα μπάζες και τέσσερις άσους παίζει ο Μητσοτάκης

mitsotakis1.jpg

Με δέκα μπάζες και τέσσερις άσους παίζει ο Μητσοτάκης

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Ενίσχυσαν, σε υπερθετικό βαθμό, τις εκτιμήσεις για «εκλογές το φθινόπωρο του 2022», στα τρία χρόνια της κυβερνητικής θητείας, οι παροχές, χειρουργικές σχεδόν στην ολότητα τους, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ.

Παρατηρητές με μεγάλη εμπειρία σε προκηρύξεις εκλογών και καλή επαφή με την νεότερη πολιτική ιστορία εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός άνοιξε, από του βήματος της ΔΕΘ, τη διαδικασία και δεν πρόκειται να την κλείσει, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις στενών κυβερνητικών κύκλων, εάν δεν βεβαιωθεί ότι η επιλογή του φθινοπώρου του 2022 θα εξελιχθεί σε μια «κακή επιλογή», ώστε να αντικατασταθεί από ένα νέο χρονικό όριο.

Έως ότου να συμβεί αυτό, να απορριφθεί δηλαδή το φθινόπωρο του 2022, η εκδοχή για μια διπλή εκλογική αναμέτρηση σε ένα χρόνο από τώρα (Οκτώβριος 2022) με την κυβέρνηση στα ντουζένια της, την οικονομία σε έκρηξη επενδυτική και παραγωγική και τον κουμπαρά γεμάτο κι έτοιμο να διαμοιράσει, όχι τα ιμάτια (όπως έκανε ο Τσίπρας), αλλά ζεστό χρήμα, είναι πάνω στο τραπέζι.

Αυτή την περίοδο, μάλιστα, συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να επιλεγεί, είναι το βασικό εκλογικό σενάριο με το οποίο κινείται η κυβέρνηση, σε αυτό δουλεύουν σκληρά οι επιτελείς του Μαξίμου, μέσω αυτού προσανατολίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ξεπεράσει, όσο πιο γρήγορα γίνεται και με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια αποτελέσματος, την παγίδα της απλής αναλογικής.

Το σημείο-κλειδί

Όσα «είπε ο στόμας του» πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ έχουν ήδη «τρομοκρατήσει» το πολιτικό σκηνικό, μια επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, έστω και σε ένα χρόνο, είναι σημείο – κλειδί για όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς και σε πολλές περιπτώσεις επιβάλλουν αλλαγές στις πολιτικές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, επιταχύνουν ή αποτρέπουν κομματικές εξελίξεις.

Οι ειδικοί των αντιπολιτευτικών σχηματισμών αποκρυπτογραφούν ήδη τις εξαγγελίες και αντιλαμβάνονται πως ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε, στην ουσία, μια τεράστια, και πρωτοφανή για τα πολιτικά χρονικά κυβερνητική παρέμβαση προς όφελος συγκεκριμένων κοινωνικών χώρων ( τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα) και ηλικιακών ομάδων ( νέοι 18-30 ετών) με προφανή σκοπό να διατηρήσει η κυβέρνηση τις προνομιακές επιδόσεις της στους μικρομεσαίους και να τις ενισχύσει αποτελεσματικά στη νεολαία, όπου «υποφέρει» δημοσκοπικά.

Οι πολιτικές υπέρ των δύο αυτών χώρων είναι χειρουργικές, είναι απολύτως μετρημένες, έχουν διασφαλισμένους στον ύψιστο βαθμό βεβαιότητας πόρους και έχει, ήδη, μετρηθεί το αποτύπωμα τους τόσο στην οικονομική και κοινωνική συνοχή, όσο και στις δημοσκοπικές και εκλογικές επιδράσεις τους.

Ο Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να παίξει σκληρό παρεμβατικό παιχνίδι σε κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες που έως τώρα κυριαρχούσε η αντιπολίτευση (ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ). Τα συνεργαζόμενα με το Μαξίμου thinktank έχουν οριστικοποιήσει, για την τρέχουσα συγκυρία και με όριο το επόμενο εξάμηνο, τις προβολές των παροχών στο εκλογικό σώμα, τα αποτελέσματα είναι από ικανοποιητικά έως πολύ καλά και ο οδικός χάρτης που έχει παραδοθεί στην κυβέρνηση θεωρείται πολιτικά ασφαλής ως προς τα αποτελέσματα των εξαγγελιών.

Τεράστια απήχηση

Στις συνθήκες αυτές δεν είναι καθόλου περίεργος ο τεράστιος θόρυβος που σηκώθηκε στα social media υπέρ των εξαγγελιών του Μητσοτάκη, η τεράστια επίδραση τους φάνηκε αμέσως από τις χλιαρές έως γραφικές αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι υπόλοιποι δεν κατάφεραν καν να αρθρώσουν μια λέξη, χάθηκαν μέσα στη δυναμική των μέτρων.

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού τελείωσαν οριστικά και το μύθευμα περί ενός «ανάλγητου νεοφιλελεύθερου» που διακινούσε τόσο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως) με την ουρά του, το ΚΙΝΑΛ, ήδη η κατασκευασμένη δημόσια εικόνα ενός σκληρού και ακραία φιλελεύθερου πρωθυπουργού έχει τραυματιστεί βαρύτατα, αν δεν έχει καταστραφεί.

Η εξέλιξη θα αναγκάσει όσους από την αντιπολίτευση ισχυρίζονται ότι διακρίνονται για την ταχύτητα της προσαρμογής τους σε νέες συνθήκες να επαναπροσδιορίσουν τις πολιτικές τους προτεραιότητες, να αναζητήσουν νέο κεντρικό αφήγημα και να αλλάξουν τα πρόσωπα του θιάσου για να αποδοθούν καλύτερα, με περισσότερη πειθώ, οι νέοι ρόλοι.

Μετά τον Μητσοτάκη στη ΔΕΘ δεν υπάρχει χώρος στον ΣΥΡΙΖΑ για τον θεσμικό πολακισμό, ούτε για τις οικονομικές αναλύσεις με τα εργαλεία του 19ου αιώνα, δεν τα άκουγε κανείς πριν, δεν θα τα βλέπει κανένας μπροστά του σε λίγο, εκτός των συνήθων αριστεροψεκασμένων που αναζητούν ακόμη την μαρξιστική – λενινιστική δικαίωση στην επανάκαμψη του «πατερούλη» και του Μπέρια.

Ο Μητσοτάκης ξαναπήρε στα χέρια του τα ηνία των εξελίξεων, αυτός δίνει το ρυθμό «κι οι άλλοι χορεύουν» (κατά την Τσιπραίϊκη διάλεκτο), το δικό του όραμα διατρέχει τη χώρα, στο δικό του πρόγραμμα ομνύει η οικονομία και αναμένεται να ακουμπήσει και η κοινωνία. Άλλη οδός αυτή την περίοδο δεν υπάρχει.

Από το πόσο καλά θα παίξει τα χαρτιά του (στην πρεφική διάλεκτο κρατάει « δέκα μπάζες και τους τέσσερις άσους») θα εξαρτηθεί ο χρόνος των κυβερνήσεων του (της νυν και της επόμενης θεωρούνται δεδομένοι).

Αυτή είναι η «μαύρη αλήθεια» και όποιος δεν καταλαβαίνει, δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει (κατά τον Νιόνιο) …