Πολιτική

Μητσοτάκης: Ο Πολιτισμός και ο τουρισμός είναι οι αιχμές των ελληνοκινεζικών σχέσεων

kyriakos-mitsotakis.jpg

Μητσοτάκης: Ο Πολιτισμός και ο τουρισμός είναι οι αιχμές των ελληνοκινεζικών σχέσεων

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας και Κίνας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για το έτος Πολιτισμού-Τουρισμού των δύο χωρών.

"Ο Πολιτισμός και ο Τουρισμός, είναι δύο αιχμές των ελληνοκινεζικών σχέσεων, οι οποίες μάλιστα αλληλοτροφοδοτούνται. Γιατί το ιστορικό και καλλιτεχνικό μας παρελθόν αποτελεί σίγουρα κίνητρο για αμοιβαίες επισκέψεις στις δύο χώρες μας. Κι αυτές, με τη σειρά τους, γίνονται διαβατήρια γνωριμίας του παρόντος στους δύο τόπους. Οικοδομώντας, έτσι, τους δεσμούς μας, ώστε αυτοί να επεκτείνονται δυναμικά και στο μέλλον".

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του στην εκδήλωση για το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας - Κίνας, ενώ αναφέρθηκε ξεχωριστά στην συμπλήρωση των 50 ετών το 2022, από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών.

Μια συνεργασία που πρέπει να διευρυνθεί όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους πολιτισμούς των δυο χωρών που χάνονται όπως είπε στα βάθη των αιώνων, αλλά ανέκαθεν, πορεύθηκαν απομακρυσμένοι αλλά επικεντρωμένοι στις ίδιες οικουμενικές αξίες.

"Και αυτό αποτυπώνει, νομίζω, το εμβληματικό σύμπλεγμα γλυπτών «Κομφούκιος και Σωκράτης: μία Συνάντηση». Η δωρεά του Μουσείου Τέχνης της Κίνας που -στο πλαίσιο των εκδηλώσεων- θα κοσμεί την Αρχαία Αγορά της Αθήνας.

Είναι, πράγματι, ένα από τα σύμβολα του Έτους, καθώς αφορά δύο από τα μεγαλύτερα πνεύματα της ανθρώπινης ιστορίας. Τα οποία, αν και δεν συναντήθηκαν ποτέ, προσέγγισαν απαντήσεις σε ερωτήματα που εξακολουθούν να μας απασχολούν, δυόμισι χιλιετίες μετά. Και αυτόν τον διαρκή διάλογο πολιτισμού ανάμεσα στις δύο χώρες υπηρετούν και όλες οι συναντήσεις που θα διεξαχθούν" είπε ο πρωθυπουργός.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις "σημαντικές αυτές πολιτιστικές πρωτοβουλίες" και εκτίμησε ότι "σίγουρα θα αποτελέσουν γέφυρες και για τη φυσική συνάντηση των λαών μας μετά την πανδημία. Γιατί όσο θα αναστηλώνεται η ασφάλεια για την υγεία, τόσο θα πληθαίνουν και τα ταξίδια".

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι "όσο μία χώρα προκαλεί το ενδιαφέρον μιας άλλης, τόσο ελκυστικότερος προορισμός γίνεται. Γι΄ αυτό και στόχος της Ελλάδας είναι, του χρόνου, να υποδεχτεί τους περισσότερους Κινέζους φίλους από ποτέ".

Ο πρωθυπουργός έκλεισε τον χαιρετισμό του χρησιμοποιώντας λόγια του Λάο Τσε και του Σωκράτη.

"Με οδηγούς τα λόγια του Λάο Τσε: «ένα ταξίδι χιλιάδων μέτρων ξεκινά μ' ένα απλό βήμα». Αλλά και τη ρήση του Σωκράτη: «το πολυτιμότερο απόκτημα είναι ο σταθερός φίλος», τόνισε.