Κόσμος

Νορβηγία: Άρχισαν οι συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης

stoere.jpg

Νορβηγία: Άρχισαν οι συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος της Νορβηγίας ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού αφού το κόμμα του πέτυχε να τερματίσει οκτώ χρόνια συντηρητικής διακυβέρνησης σε μια εκστρατεία που επικεντρώθηκε στη βιομηχανία πετρελαίου της χώρας και την κλιματική αλλαγή.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι οι Εργατικοί, μαζί με τους κεντροαριστερούς συμμάχους τους στη Σοσιαλιστική Αριστερά και το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα του Κέντρου, κέρδισαν 100 έδρες στη συνέλευση του Stortinget με 169 έδρες. Αυτή η νίκη θα κάνει ολόκληρη τη σκανδιναβική περιοχή να κυβερνηθεί από αριστερά.

Το Συντηρητικό κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Έρνα Σόλμπεργκ γνώρισε μια βαριά ήττα, χάνοντας 9 έδρες και εξασφαλίζοντας μόνο 37, με τον εταίρο του συνασπισμού, το Κόμμα της Προόδου, να χάνει επίσης βουλευτές.

Το Κόμμα του Κέντρου σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη στις εκλογές συγκεντρώνοντας σχεδόν το 14 % των ψήφων - αύξηση 3,6 %.

Ο Jonas Gahr Stoere, ηγέτης των Εργατικών, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει συνομιλίες με τον αρχηγό του Κόμματος του Κέντρου Trygve Slagsvold Vedum, έναν αγρότη που έγινε πολιτικός, για να ενταχθεί στη μελλοντική του κυβέρνηση στη χώρα, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ.

"Θα δώσουμε τώρα στη Νορβηγία μια νέα κυβέρνηση και μια νέα πορεία", δήλωσε ο Γκαρ Στόερε τη νύχτα των εκλογών πριν να επευφημήσει τα μέλη του κόμματος που φώναζαν "Στόερε" και χειροκροτούσαν. Πρόσθεσε ότι θα καλέσει τα κόμματα «που θέλουν μια νέα αλλαγή» για συνομιλίες τις επόμενες ημέρες.

Η Έρνα Σόλμπεργκ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί μετά από οκτώ χρόνια στην εξουσία μόλις είναι έτοιμη μια νέα κυβέρνηση, με ένα υπουργικό συμβούλιο με επικεφαλής τον Στόερε να αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στα μέσα Οκτωβρίου.

Ο Gahr Stoere πρέπει να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη και τη διεύρυνση του χάσματος πλούτου, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι κάθε μετάβαση από την παραγωγή πετρελαίου - και τις θέσεις εργασίας που δημιουργεί - είναι σταδιακή.

Η κλιματική αλλαγή κυριάρχησε στην προεκλογική συζήτηση καθώς ο GahrStoere επικεντρώθηκε στην προώθηση της υποστήριξης του κόμματός του για μια νέα προσέγγιση του κλίματος. Οι βιομηχανικές πολιτικές του νέου πρωθυπουργού θα περιλαμβάνουν την ενίσχυση των πράσινων βιομηχανιών όπως η αιολική ενέργεια, το «μπλε υδρογόνο» που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για την παραγωγή εναλλακτικού καυσίμου και τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα.

Η εκστρατεία επικεντρώθηκε επίσης στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Βόρειας Θάλασσας, γεγονός που έκανε τη Νορβηγία μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο. Η πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή πρόσθεσε νέα ώθηση σε μια συζήτηση για το μέλλον της βιομηχανίας, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το 40 % των εξαγωγών της Νορβηγίας και απασχολεί άμεσα περισσότερο από το 5 % του εργατικού δυναμικού.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην εξερεύνηση των ανεκμετάλλευτων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας στη Θάλασσα του Μπάρεντς, πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, τα οποία θεωρούνται ως κόκκινη γραμμή από τους περιβαλλοντολόγους που θα μπορούσαν να παίξουν βασικό ρόλο στην επερχόμενη κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο Stoere θα αντιμετωπίσει μια πρόκληση προσπαθώντας να πείσει τους εταίρους του συνασπισμού να συμβιβαστούν σχετικά με το πού θα αφήσουν τις εταιρείες πετρελαίου να αναζητήσουν υδρογονάνθρακες. Πρέπει επίσης να επιτύχει συναίνεση στο στρατόπεδο της κεντροαριστεράς για τη μείωση των εκπομπών ρύπων της χώρας του σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού.

«Ο πιθανός συμβιβασμός έχει να κάνει με τον περιορισμό της εξερεύνησης και οι λιγότερο εξερευνημένες περιοχές είναι ευκολότερο να σταματήσουν την εξερεύνηση», δήλωσε στο Reuters ο BaardLahn, ερευνητής στην δεξαμενή σκέψης CICERO με έδρα το Όσλο.

«Επίσης, στη βιομηχανία ενδιαφέρονται λιγότερο για αυτούς τους τομείς αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι ένα πιθανό αποτέλεσμα, αλλά υπάρχουν πολλές πιθανότητες για το τι ακριβώς θα γίνει », πρόσθεσε.

Οι ακτιβιστές για το κλίμα και τα περιβαλλοντικά πολιτικά κόμματα ενισχύθηκαν από τους απλούς Νορβηγούς, οι οποίοι θεωρούνται από τους πιο συνειδητοποιημένους για το κλίμα καταναλωτές στον κόσμο. Για παράδειγμα, τα επίσημα στοιχεία στη Νορβηγία δείχνουν ότι οι περισσότεροι αγοραστές αυτοκινήτων επιλέγουν τώρα ηλεκτρονικά οχήματα.

Οποιαδήποτε μετεκλογική διαπραγμάτευση είναι πιθανό να είναι επιβλαβής για το Εργατικό Κόμμα και τον Gahr Stoere. Η Σοσιαλιστική Αριστερά δεν θα προσφέρει την υποστήριξή της ανάλαφρα, και το Κόμμα του Κέντρου απαιτεί επίσης μια πιο επιθετική προσέγγιση προς τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Gahr Stoere είναι πρώην δημόσιος υπάλληλος και επιχειρηματίας που εξελέγη στο Stortinget το 2009. Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών μεταξύ 2005 και 2013 στην προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών υπό τον Jens Stoltenberg πριν αναλάβει την ηγεσία του κόμματος όταν ο Stoltenberg έγινε γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.