Κόσμος

Ο «μανιακός» Τραμπ ήταν έτοιμος να επιτεθεί με πυρηνικά στην Κίνα

ntonalnt-tramp-si-tzinpingk.jpg

Ο «μανιακός» Τραμπ ήταν έτοιμος να επιτεθεί με πυρηνικά στην Κίνα

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις έκανε ο δημοσιογράφος της Washington Post Μπομπ Γούντγουορντ για τους φόβους επίθεσης των ΗΠΑ στην Κίνα με πυρηνικά όπλα από τον «μανιακό» Ντόναλντ Τραμπ.

Ο δημοσιογράφος που ανέδειξε το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ στο νέο βιβλίο του περιγράφει την ανησυχία του αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, Μαρκ Μίλι για τον «μανιακό» Τραμπ που ήταν έτοιμος να επιτεθεί στην Κίνα.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ πήρε μέτρα τόσο πριν όσο και μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο στις αρχές Ιανουαρίου για να αποτρέψει τον Ντόναλντ Τραμπ να «αφηνιάσει» και να ξεκινήσει πυρηνικό πόλεμο

Ο Γούντγουορντ και ο Κόστα παρουσιάζουν τον στρατηγό Μαρκ Μίλι να είναι «βέβαιος ότι ο Τραμπ είχε υποστεί σοβαρή ψυχική διαταραχή μετά τις εκλογές», για την οποία επέμενε, χωρίς να παρουσιάζει συγκεκριμένα στοιχεία.

Ο Μίλι πίστευε ότι ο πρόεδρος είχε γίνει «μανιακός», ουρλιάζοντας στους αξιωματούχους και κατασκευάζοντας τη δική του εναλλακτική πραγματικότητα για «ατελείωτες εκλογικές συνωμοσίες».

Σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσίευσε η The Post και μετέδωσε το CNN, ο στρατηγός έβαλε τους υφισταμένους του να υποσχεθούν ότι δεν θα υπάκουαν αμέσως σε μια πιθανή, ακραία εντολή του Τραμπ, κυρίως όσον αφορά τη χρήση πυρηνικών όπλων, μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν συμπεράνει ότι η Κίνα θεωρούσε επικείμενη μια αμερικανική επίθεση, για αυτό ο αρχηγός του γενικού επιτελείου τηλεφώνησε δύο φορές στον στρατηγό Λι Τσουοτσένγκ: στις 30 Οκτωβρίου, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, και στις 8 Ιανουαρίου, δύο ημέρες μετά την επίθεση των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

«Στρατηγέ Λι, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το αμερικανικό κράτος είναι σταθερό και όλα θα πάνε καλά» του είπε, σύμφωνα με το βιβλίο που βασίζεται σε ανώνυμες μαρτυρίες περίπου 200 Αμερικανών αξιωματούχων. «Δεν θα σας επιτεθούμε, ούτε θα κάνουμε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον σας», τον διαβεβαίωσε.

Αφορμή για το δεύτερο τηλεφώνημα στάθηκε εν μέρει η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο στρατηγός με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, η οποία τον ρώτησε τι ασφαλιστικές δικλείδες υπάρχουν για να εμποδιστεί ένας «ασταθής πρόεδρος» να εξαπολύσει πυρηνικό πλήγμα.

«Είναι τρελός. Το ξέρετε ότι είναι τρελός» φέρεται να είπε η Πελόζι, με τον στρατηγό να απαντά «Συμφωνώ μαζί σας στα πάντα».