Κοινωνία

Όταν ο Μίκης στα 10 του χρόνια έγινε Ολυμπιακός

mikhs-osfp.jpeg

Όταν ο Μίκης στα 10 του χρόνια έγινε Ολυμπιακός

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν έκρυψε ποτέ, πως ένα από τα πάθη του ήταν το ποδόσφαιρο και ο Ολυμπιακός. Ο σπουδαίος συνθέτης ξεκίνησε το ταξίδι του για την «γειτονιά των αγγέλων», καθώς άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 96 ετών.

Τον Δεκέμβριο του 2003 σε εκδήλωση που παρέθεσαν 50 διεθνείς ποδοσφαιριστές προς τιμήν του σε γνωστό ξενοδοχείο, ο Μίκης των Ελλήνων είχε μιλήσει για την αγάπη του για τη μπάλα.

«Δέκα ετών παιδάκι, στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς που ζούσαμε τότε, μας έδιναν οι γονείς μας μία δραχμή για να αγοράσουμε εφημερίδα κάθε εβδομάδα. Έτσι πήρα την πρώτη μου εφημερίδα. Σε εκείνη την ιστορική εφημερίδα, το 1935, υπήρχε μία φωτογραφία του Ολυμπιακού με τους πέντε Ανδριανόπουλους, τα αδέρφια, και τους Βάζο, Συμεωνίδη και τους άλλους. Ήταν η κόκκινη φανέλα και έγινα Ολυμπιακός από τότε. Κι εγώ, όπως ξέρετε, έχω αλλάξει πολλά κόμματα -και με έχουν κατηγορήσει για αυτό- αλλά τον Ολυμπιακό δεν τον αλλάζω. Κάποιος γεννιέται και πεθαίνει με τα χρώματά του».

Και συνέχισε απευθυνόμενος στους διεθνείς που έδιναν το «παρών» στη εκδήλωση:

«Αν μου έλεγαν ότι σήμερα έχω ένα γεύμα με τον Μπετόβεν, τον Σούμαν, τον Βάγκνερ και τον Μπερλιόζ, δεν θα χαιρόμουν τόσο πολύ όσο που βρίσκομαι μαζί σας. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα συναντήσω τον Λεωνίδα Ανδριανόπουλο και μάλιστα θα κάθομαι δίπλα του. Είναι από τα μεγαλύτερα δώρα που έχω πάρει. Στη Μακρόνησο στη σκηνή μας ήμασταν μοιρασμένοι Ολυμπιακοί- Παναθηναϊκοί. Και όμως παλεύαμε μαζί για τα ιδανικά μας. Υποτιμούν το ποδόσφαιρο, ενώ είναι βάση σε μια κοινωνία. Πρώτα παίζεις μπάλα και επιλέγεις ομάδα και μετά γίνεσαι γιατρός, δικηγόρος ή αποκτάς οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα ή και κόμμα.

Ο ελληνικός λαός ζει με το ποδόσφαιρο. Η ομάδα του είναι ιδανικό, είναι όραμα, είναι η πίστη του. Οι ποδοσφαιριστές είναι είδωλα συνδεδεμένα με τα όνειρα και τα ιδανικά του. Είναι σαν τους ήρωες του '21, σαν τον Καραϊσκάκη. Εγώ είχα δύο 'κακά': ήμουν και ποδοσφαιρόφιλος και αριστερός».