Πολιτική

Πέτσας: Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στα ζώα αποτελεί δείκτη προόδου και πολιτισμού

Petsas.jpg

Πέτσας: Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στα ζώα αποτελεί δείκτη προόδου και πολιτισμού

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στα ζώα αποτελεί δείκτη προόδου και πολιτισμού τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, τοποθετούμενος επί του νομοσχεδίου με τίτλο "Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Πρόγραμμα "ΑΡΓΟΣ", η επεξεργασία του οποίου άρχισε το απόγευμα της Τετάρτης από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Στόχος μας είναι να μην υπάρχει "κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα κακοποιημένο" τόνισε ο κ. Πέτσας, ο οποίος τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι προϊόν γόνιμου διαλόγου, και ότι από τα 28.322 σχόλια που κατατέθηκαν το διάστημα της διαβούλευσης, πολλά ελήφθησαν υπόψιν. Θεσπίζουμε κανόνες και υποχρεώσεις στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς αλλά και πόρους προς τους δήμους για τις νέες υποχρεώσεις τους, που περιλαμβάνουν - μεταξύ άλλων - τη δημιουργία καταφυγίων, την καταγραφή, σήμανση και στείρωση των αδέσποτων ζώων. Απαντώντας στην κριτική κομμάτων της αντιπολίτευσης για το θέμα της στείρωσης, είπε ότι οι επιλογές για τους ιδιοκτήτες είναι είτε να στειρώνουν τα ζώα τους είτε να αποστείλουν γενετικό υλικό τους στην Ακαδημία Αθηνών ώστε "εάν (ένα ζώο) εγκαταλειφθεί να βρεθεί ο γεννήτοράς του". Εάν αυτό δεν είναι επαρκές, τι προτείνουν; Υποχρεωτική στείρωση; Ποια είναι η εναλλακτική τους; αναρωτήθηκε ο κ. Πέτσας.

Αναφερόμενος στη μεταφορά αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων στους δήμους για τα αδέσποτα ζώα, είπε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει και σχετική μεταφορά πόρων από το πρόγραμμα 'Αργος, που θα χρηματοδοτήσει τους δήμους με 40 εκατ. ευρώ για κατασκευή καταφυγίων και προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού, καθώς και πρόσθετη χρηματοδότηση 15 εκατ. ετησίως από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) για θέματα κτηνιατρικής φροντίδας των ζώων συντροφιάς. "Πόσοι ήταν οι πόροι έως σήμερα, που έπαιρναν οι δήμοι; Από το μοναδικό πρόγραμμα για τα αδέσποτα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ήταν 600.000 ευρώ" σημείωσε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: Τα χρήματα που δίδουμε για τις υποδομές "έρχονται να προστεθούν στα 43 εκατ. ευρώ , που ήταν οι προηγούμενές προσκλήσεις του Φιλόδημος-2. Εκεί ανταποκρίθηκαν δήμοι ή σύνδεσμοι δήμων που καλύπτουν 138 δήμους. Έχουν ήδη εγκριθεί 30 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 14 εκατ. ευρώ που εκκρεμούν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα το επόμενο χρονικό διάστημα, για τις αιτήσεις που δεν είχαν ακόμα αξιολογηθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, είπε ο κ. Πέτσας. Επισήμανε, επίσης, ότι το ποσό που είχε εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τον Ιούνιο του 2019 ήταν 20 εκατ. ευρώ, και με τις διαδοχικές τροποποιήσεις των προσκλήσεων φτάσαμε στα 43 εκατ. ευρώ, γιατί θέλαμε να βοηθήσουμε τους δήμους να δημιουργήσουν αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενείας των αδέσποτων ζώων.