Κοινωνία

Πού θα επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

diatrofi-kai-emvoliasmos_16995_XL.jpg

Πού θα επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, θα βγουν τα πρώτα συμπεράσματα για το μέγεθος της διασποράς του κορωνοϊού στα σχολεία και θα παρθούν οι επόμενες αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Κυβέρνηση και επιστήμονες περιμένουν να δουν την επιδημιολογική εικόνα, ώστε να χαράξουν τα επόμενα βήματα…

Αν υπάρξει εκρηκτική διασπορά στα σχολεία, ως έσχατη λύση παραμένει στο τραπέζι και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του υπόλοιπου 10% των εκπαιδευτικών που δεν το έχει πράξει.

Παράλληλα αναμένεται να επεκταθεί η επικοινωνιακή καμπάνια που απευθύνεται στους γονείς, προκειμένου να πειστούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους άνω των 12 ετών.

Τα δεδομένα που προέκυψαν από τα τεστ που έγιναν από τις 6 Σεπτεμβρίου ως χτες που άνοιξαν τα σχολεία, αποτυπώνουν ανάγλυφα πόσο ευάλωτα είναι τα ανεμβολίαστα παιδιά στη μετάλλαξη «Δ». Καταγράφηκαν 3.194 κρούσματα μόλις μέσα σε 1 εβδομάδα στα παιδιά 12 έως 17 ετών, δηλαδή στους μαθητές γυμνασίου και λυκείου, πριν καν ξεκινήσει η εκπαιδευτική διαδικασία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, το ποσοστό εμβολιασμού στις ηλικίες 12 έως 15 ετών είναι 13% και στις ηλικίες 15 -17 είναι λίγο πάνω από το 20%, ποσοστό αρκετά μικρό, που καταδεικνύει την ανάγκη συμμετοχής άμεσα και των παιδιάτρων στην κούρσα των εμβολιασμών.

«Θέλουμε τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά» δήλωσε με έμφαση για άλλη φορά μία ο Πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφτηκε χθες το νεόκτιστο δημοτικό σχολείο στο Δαμάσι Τυρνάβου. Προϋπόθεση να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός εκπαιδευτικών και μαθητών και να τηρούνται σχολαστικά όλα τα μέτρα προστασίας.

Τα πρώτα δείγματα γραφής από την καθιέρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους υγειονομικούς είναι ενθαρρυντικά και δίνουν το σήμα για επέκταση του μέτρου, εφόσον η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα γίνει εκρηκτική.

Το ποσοστό των υγειονομικών που έχει εμβολιαστεί από την ημέρα ψήφισης του νόμου έως σήμερα. ανέβηκε στο 94% (ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό συνολικά) από 80% που ήταν πριν.

Όπως δήλωσε ο Θ. Πλεύρης, αυτή τη στιγμή είναι περίπου 3.000 οι νοσηλευτές και περίπου 600 οι γιατροί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και μπήκαν σε αναστολή εργασίας.

«Η δεύτερη ευκαιρία δουλεύει… Κάθε ημέρα προσέρχονται 100 με 150 υγειονομικοί για εμβολιασμό. Αυτή όμως είναι η τελευταία ευκαιρία, δεν υπάρχει άλλη. Όπως ο γιατρός έχει δικαίωμα να μην εμβολιαστεί, έτσι και ο ασθενής έχει δικαίωμα να εξεταστεί από εμβολιασμένο γιατρό» προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας.

Το αργότερο ως τα τέλη Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση θα έχει πάρει τις τελικές της αποφάσεις για την επέκταση ή μη, του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Εφόσον η πανδημία καλπάζει, το πλάνο προβλέπει ως τα μέσα Οκτωβρίου να καθιερωθεί η υποχρεωτικότητα στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων και στη συνέχεια και σε δημοσίους υπαλλήλους και ιερείς, και στις αρχές Νοεμβρίου να καταστεί το εμβόλιο υποχρεωτικό σε όλους τους εργαζόμενους σε εστίαση, ψυχαγωγία και delivery. Στο τραπέζι είναι και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών.