Οικονομία

Σε λειτουργία ξανά το πρώτο εργοστάσιο νερού στο Λουτράκι

k2_items_src_5873fd75974c76fe2ba4cc4be78f7845.jpg

Σε λειτουργία ξανά το πρώτο εργοστάσιο νερού στο Λουτράκι

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Σε λειτουργία μπαίνει ξανά το πρώτο εργοστάσιο νερού στην Ελλάδα. Οκτώ χρόνια μετά το «λουκέτο» που έβαλε η PepsiCo – Ήβη (πλέον PepsiCo Hellas) στο Λουτράκι, αυτό θα λειτουργήσει ξανά από την εταιρεία Ν.U. Aqua, συμφερόντων γερμανικού fund, το οποίο ήδη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω των «Ελληνικών Υδατοδρομίων».

Ο νέος ιδιοκτήτης που εξαγόρασε τις εγκαταστάσεις από την PepsiCo Hellas θα προβεί σε εκσυγχρονισμό τους επενδύοντας 55 εκατ. ευρώ. Σε πλήρη λειτουργία το εργοστάσιο αναμένεται να απασχολεί περίπου 80 άτομα. Η πηγή που βρίσκεται εντός του εργοστασίου και ανήκει στον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων θα εξακολουθήσει να ανήκει στον δήμο. Η PepsiCo Hellas θα συνεχίσει να έχει εμπλοκή, καθώς θα αναλάβει τη διανομή του νερού.

Ποια είναι η N.U. Aqua; Πρόκειται για εταιρεία που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και ανήκει σε γερμανικό όμιλο, ο οποίος μεταξύ άλλων εξαγόρασε το 75% της «Ελληνικά Υδατοδρόμια» από την Άκτωρ. Ο γερμανικός όμιλος έχει προχωρήσει στην ίδρυση της Grecian Air Seaplanes, της εταιρείας που θα εκτελεί το πτητικό έργο των υδροπλάνων στην Ελλάδα, μια επένδυση που, σύμφωνα με την εταιρεία, στην πλήρη ανάπτυξή της θα ξεπεράσει τα 180 εκατ. ευρώ. Ο γερμανικός όμιλος θα εισέλθει και στον κλάδο της ενέργειας με επενδύσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ. Πρόεδρος της N.U. Aqua είναι ο Δημήτριος Μπαμπάκος, ο οποίος εμφανίζεται ως διευθυντής και σε σειρά άλλων εταιρειών με έδρα την Κύπρο, που έχουν ως αντικείμενο τις διάφορες δραστηριότητες του γερμανικού ομίλου.

Η ιστορία του εργοστασίου εμφιάλωσης νερού στο Λουτράκι ξεκινάει το 1907, όταν ο Κλέαρχος Καραντάνης ίδρυσε το πρώτο εργοστάσιο νερού στην Ελλάδα και από τα πρώτα στην Ευρώπη, με την επωνυμία «Πηγή Καραντάνης Α.Ε.».

Η πορεία του εργοστασίου ήταν τότε κάτι παραπάνω από επιτυχημένη, καθώς πραγματοποιούσε εξαγωγές στην Ευρώπη, στη Λιβύη, στην Αίγυπτο, στον Λίβανο, αποσπώντας 7 διεθνή βραβεία ποιότητας. Η πηγή αυτή πέρασε στα μέσα της δεκαετίας του ’60 στην ιδιοκτησία του Δήμου Λουτρακίου. Το 1968, το εργοστάσιο κατασχέθηκε από την Εθνική Τράπεζα και το 1971 εξαγοράστηκε από τον Νίκο Παναγόπουλο, ιδιοκτήτη της βιομηχανίας αναψυκτικών Ήβη που είχε ιδρυθεί το 1926 στο Μαρούσι.

Το εργοστάσιο στο Λουτράκι μετονομάστηκε από «Πηγή Καρντάνης Α.Ε.» σε «Ήβη Παναγόπουλος». Τα εμπορικά σήματα «Καραντάνης» δεν πωλήθηκαν μαζί με το εργοστάσιο, αν και ο νέος ιδιοκτήτης τα χρησιμοποιούσε μέχρι το 1983-84 (π.χ. το σήμα «Ήβη Καραντάνη») οπότε η οικογένεια Καραντάνη κέρδισε στη σχετική δικαστική διαμάχη. Το 1989 όλη η «Ήβη Παναγόπουλος» πωλήθηκε στον αμερικανικό πολυεθνικό κολοσσό και μετονομάσθηκε σε «Ρepsico-Ήβη». Το 2012 ήταν η τελευταία χρονιά που λειτούργησε το εργοστάσιο. Το 2016 ο πολυεθνικός κολοσσός έκλεισε και το εργοστάσιο παραγωγής αναψυκτικών στα Οινόφυτα. Αντιθέτως συνεχίζει να λειτουργεί το εργοστάσιο της Tasty Foods στον Άγιο Στέφανο. Στα τέλη του 2020 συγχωνεύτηκαν η PepsiCo – Ήβη με την Tasty Foods και πλέον η εταιρεία ονομάζεται PepsiCo Hellas.