Πολιτική

«Σφαγή» Μητσοτάκη - Τσίπρα για την μεσαία τάξη και στο βάθος εκλογές

φσδθξη.jpg

«Σφαγή» Μητσοτάκη - Τσίπρα για την μεσαία τάξη και στο βάθος εκλογές

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Πεδίο αντιπαράθεσης έγινε τα τελευταία 24ωρα η μεσαία τάξη, για την οποία «σφάζονται» κυβέρνηση και αντιπολίτευση για το ποια από τις δύο την ευνόησε περισσότερο.

«Είμαι γέννημα-θρέμμα της μεσαίας τάξης» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Δίνω στη μεσαία τάξη όσα της είχε πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε μια εβδομάδα πριν ο Κ. Μητσοτάκης, από τη ΔΕΘ.

Σε μεγάλο βαθμό η πολιτική και εκλογική κυριαρχία Μητσοτάκη σφυρηλατήθηκε με την διασύνδεσή του με τη μεσαία τάξη. Την εξέφρασε πολιτικά και την κέρδισε εκλογικά. Άλλωστε η διεύρυνση της ΝΔ προς το Κέντρο σχεδόν συμπίπτει με το κοινωνικό αποτύπωμα του Κ. Μητσοτάκη στη μεσαία τάξη.

Είναι προφανές ότι η έντονη αντιπαράθεση έχει να κάνει με τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών με τον Αλέξη Τσίπρα να «προκαλεί» τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώσει εκλογές, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση απαντάει «αν θέλει ο κ. Τσίπρας ας ζητήσει εκλογές».

Η συζήτηση για την μεσαία τάξη την οποία επιχειρούν και κατά ένα μέρος να προσδιορίσουν ξανά τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση θα είναι αυτή που θα «δείξει» στο τέλος και τον νικητή του «κέντρου», που στις επόμενες εκλογές θα είναι και ο μεγάλος κυρίαρχος.

Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται είναι ότι ο μεν πρωθυπουργός επιδίωξε να ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς που παραδοσιακά διατηρεί η κεντροδεξιά με την πολυπληθή αυτή κατηγορία, ο δε κ. Τσίπρας έκανε άνοιγμα φιλίας – ανάλογο με αυτό του κ. Μητσοτάκη προς τους νέους – αντιλαμβανόμενος προφανώς ότι αν δεν επουλωθούν τα «τραύματα» του παρελθόντος ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη μεσαία τάξη, δεν μπορεί να διεκδικήσει με πιθανότητες την επάνοδο στην εξουσία.

Το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να αξιοποιήσει τη χθεσινή, αναγκαστική παραδοχή του κ. Τσίπρα, κατά τη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ ότι αναγκάστηκε να επιβαρύνει τη μεσαία τάξη προκειμένου να καταφέρει η κυβέρνησή του να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και να ρυθμίσει το χρέος, εκλαμβάνοντάς την ως δεύτερη επιβεβαίωση (μετά την τότε δήλωση Τσακαλώτου) ότι επρόκειτο για συνειδητή επιλογή.

«Ο κ. Τσακαλώτος είχε ομολογήσει ότι το τσάκισμα της μεσαίας τάξης από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ταξική επιλογή. Ο κ. Τσίπρας σήμερα υπερθεμάτισε. Μίλησε για εθνική ανάγκη!» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Υπόμνηση, που αναμένεται να επαναλαμβάνει η κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία.

Επιπρόσθετα, ο κ. Οικονόμου επιχείρησε να αποδομήσει την κριτική Τσίπρα ότι το μέτρο της κατάργησης του φόρου για τις γονικές παροχές ως τις 800.000 ευρώ αφορά λίγους και όχι τους πολλούς, τονίζοντας ότι «όταν θεωρεί εθνική ανάγκη την εξόντωση της μεσαίας τάξης είναι πολύ φυσικό να μην αντιλαμβάνεται τι σημαίνει για την ελληνική οικογένεια να μπορεί να μεταβιβάζει την ακίνητη περιουσία και μέρος των χρημάτων που απέκτησε στα παιδιά της, χωρίς να πληρώνει φόρο».

Κυβερνητικά στελέχη, εξάλλου, σχολίαζαν ότι παρά την εμφανή προσπάθεια του κ. Τσίπρα να απολογηθεί για κυβερνητικές αποφάσεις του παρελθόντος, η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει. «Έβγαλε πάλι από το συρτάρι τη σεισάχθεια, μιλώντας για την ανάγκη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας. Πρόκειται για μία εξαγγελία που παραμένει αναλλοίωτη στα οικονομικά προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ όλα τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα δύο στρατόπεδα ξιφούλκησαν και για το οικονομικό αποτύπωμα των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο κάνουν λόγο για «εξαγγελίες πλειοδοσίας» που αγγίζουν τα 11 δις ευρώ, εκτιμώντας ότι οι προτάσεις αυτές υλοποιούνταν, θα οδηγούσε εκ νέου σε υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.