Κόσμος

Σι Τζινπίνγκ στους μεγιστάνες της Κίνας: Μοιραστείτε τον πλούτο!

si kina.jpg

Σι Τζινπίνγκ στους μεγιστάνες της Κίνας: Μοιραστείτε τον πλούτο!

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Καθώς ο ηγέτης της χώρας προετοιμάζεται για μια πιθανή τρίτη θητεία, υπόσχεται "κοινή ευημερία" για να ανεβάσει τους αγρότες και τις εργατικές οικογένειες στη μεσαία τάξη.

Πριν από τέσσερις δεκαετίες, ο Ντενγκ Σιαόπινγκ δήλωσε ότι η Κίνα «θα αφήσει μερικούς ανθρώπους να πλουτίσουν πρώτα» στον αγώνα της για ανάπτυξη. Τώρα, ο Σι Τζινπίνγκ έχει ενημερώσει τους μεγιστάνες της Κίνας ότι είναι καιρός να μοιραστούν περισσότερο πλούτο με την υπόλοιπη χώρα.

Ο κ. Σι λέει ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα θα επιδιώξει την «κοινή ευημερία», πιέζοντας τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες να βοηθήσουν να περιοριστεί το επίμονο χάσμα πλούτου που θα μπορούσε να συγκρατήσει την άνοδο της χώρας και να διαβρώσει την εμπιστοσύνη του κοινού στην ηγεσία. Οι υποστηρικτές λένε ότι η επόμενη φάση ανάπτυξης της Κίνας απαιτεί αλλαγή.

«Μια ισχυρή Κίνα θα πρέπει επίσης να είναι μια δίκαιη Κίνα», δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Γιάο Γιανγκ, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, ο οποίος υποστηρίζει την αλλαγή προτεραιοτήτων. «Η Κίνα είναι μία από τις χειρότερες χώρες όσον αφορά την ανακατανομή του πλούτου, παρά το γεγονός ότι είναι σοσιαλιστική χώρα. Οι δημόσιες δαπάνες συγκεντρώνονται υπερβολικά στις πόλεις, τα εκλεκτά σχολεία και ούτω καθεξής ».

Οι αξιωματούχοι δεσμεύονται να κάνουν το σχολείο, τη στέγαση και την υγειονομική περίθαλψη λιγότερο δαπανηρή και πιο ομοιόμορφα διαθέσιμη εκτός των μεγάλων πόλεων, και να αυξήσουν τα εισοδήματα των εργαζομένων, βοηθώντας περισσότερους ανθρώπους να εξασφαλίσουν μια θέση στη μεσαία τάξη. Η εκστρατεία «κοινής ευημερίας» συνέκλινε με την καταστολή των τεχνολογικών κολοσσών της χώρας για να περιορίσει την κυριαρχία τους. Αντιμέτωποι με έλεγχο, μερικοί από τους μεγαλύτερους δισεκατομμυριούχους της Κίνας, όπως ο Τζακ Μα, έχουν παραταχθεί για να δεσμευτούν δισεκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικό σκοπό.

Οι δεσμεύσεις αποδεικνύουν την προοπτική, που ενέκρινε ο κ. Σι σε μια συνάντηση τον περασμένο μήνα, ότι η Κίνα είναι πλέον αρκετά εύπορη για να πλησιάσει το μακροχρόνιο ιδεώδες του Κομμουνιστικού Κόμματος για την κατανομή του πλούτου. Για τον κ. Σι, διακυβεύεται η μακροπρόθεσμη εξουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Τώρα που η οικονομική ανάπτυξη μετριάζεται, πολλοί νέοι Κινέζοι αισθάνονται ότι η ανοδική κινητικότητα μειώνεται. Οι καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας στελεχών είναι δύσκολο να βρεθούν. Οι εργαζόμενοι στην τεχνολογία παραπονιούνται για εξαντλητικά πολλές ώρες εργασίας. Οι οικογένειες πιστεύουν ότι δεν έχουν την πολυτέλεια να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά, προσθέτοντας στις δυσκολίες μια επικείμενη δημογραφική κρίση. Προς το παρόν, ο κ. Σι αντιμετωπίζει μικρή αντιπολίτευση, αλλά μακροπρόθεσμα αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν συσσωρευτούν τόσα πολλά παρόμοια παράπονα.

«Η επίτευξη κοινής ευημερίας δεν είναι μόνο ένα οικονομικό ζήτημα. Είναι ένα σημαντικό πολιτικό θέμα που επηρεάζει τη βάση του κόμματος για τη διακυβέρνηση », είπε ο κ. Σι στους αξιωματούχους τον Ιανουάριο. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα αγεφύρωτο χάσμα να εμφανιστεί μεταξύ πλουσίων και φτωχών».

Το κόμμα είναι πρόθυμο να δείξει ότι ακούει τις καταγγελίες καθώς ο κ. Σι θέτει τις βάσεις για μια πιθανή τρίτη θητεία ως γενικός γραμματέας του κόμματος από το επόμενο έτος. Ο κ. Σι θέλει να αποτρέψει κάθε αμφιβολία σχετικά με τη διεκδίκηση άλλης μιας θητείας υποστηρίζοντας ότι το κόμμα μπορεί να επιτύχει κοινωνική πρόοδο, ενώ αντίπαλοι όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σε ανισότητα, δήλωσε ο Κρίστοφερ Κ. Τζόνσον, πρώην αναλυτής της κινεζικής πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ενώ δεν υπάρχει καμία αντιπολίτευση που θα τον σταματήσει, πρέπει να δώσει ένα σημείο αναφοράς», δήλωσε ο κ. Τζόνσον, πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας China Strategies Group. «Ο Σι θεωρεί τις ενέργειες για την εισοδηματική ανισότητα και το χάσμα πλούτου στην Κίνα ως ζωτικής σημασίας σε αυτόν τον αγώνα των παγκόσμιων ζητημάτων με τις ΗΠΑ και τη Δύση γενικότερα».

Για τους ηγέτες της Κίνας, το θέμα αυτό στοχεύει επίσης στις οικονομικές ανάγκες. Το κορυφαίο 1% της χώρας κατέχει σχεδόν το 31% του πλούτου της χώρας, σύμφωνα με το Credit Suisse Research Institute, από 21% το 2000. (Το αντίστοιχο κορυφαίο 1% στις Ηνωμένες Πολιτείες κατέχει περίπου το 35%, σύμφωνα με τη μελέτη). Κατανέμοντας πιο δίκαια τον πλούτο, λέει το Κομμουνιστικό Κόμμα, περισσότεροι Κινέζοι θα είχαν την καταναλωτική δύναμη να οδηγήσουν την οικονομία και να μειώσουν την εξάρτηση της Κίνας από το δυτικό κεφάλαιο, δημιουργώντας τα θεμέλια για ένα νέο στάδιο ανάπτυξης.

Ενώ η δύναμη του κόμματος είναι τρομερή, ορισμένες αλλαγές υπό συζήτηση έχουν τη δυνατότητα να αγγίξουν τα νεύρα. Η πραγματική δοκιμασία για το πόσο μακριά ο κ. Σι θέλει να αντιστρέψει την οικονομική ανισότητα θα ήταν εάν η κυβέρνηση προωθούσε μέτρα όπως η εισαγωγή φόρων ιδιοκτησίας και κληρονομιάς στους πλούσιους. Τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να είναι προκλητικές επειδή πολλές από τις ελίτ έχουν σχέσεις με το κόμμα και ο θυμός θα μπορούσε να ξεσπάσει σε πολλούς Κινέζους που αγόρασαν κατοικία ως κύρια επένδυσή τους.

Ο σκοπός της πίεσης του κ. Σι για μια πιο ισότιμη κοινωνία έχει μπει στο τραπέζι των συζητήσεων. Πολλοί αξιωματούχοι ζήτησαν σταδιακές αλλαγές και προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν τους επιχειρηματίες ότι οι νόμιμα κερδισμένες περιουσίες είναι ασφαλείς. Ακόμα κι έτσι, τα σχόλια που ζητούν μια ευρεία ανακατασκευή του πλούτου μοιράστηκαν ευρέως τις περασμένες εβδομάδες στους ιστότοπους μέσων ενημέρωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος, προτείνοντας κάποια υποστήριξη για πιο εκτεταμένα μέτρα.

«Αυτός ο μετασχηματισμός θα αφαιρέσει τα όποια σύννεφα και οι κεφαλαιαγορές δεν θα είναι πλέον ο παράδεισος όπου οι καπιταλιστές μπορούν να κάνουν μια περιουσία μέσα σε μια νύχτα», είπε ένα online σχόλιο που μοιράστηκε το Xinhua, το κύριο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων. «Αυτή είναι μια πολιτική μεταμόρφωση»

Ο Μάο Τσε Τουνγκ χρησιμοποίησε τη φράση «κοινή ευημερία» στη δεκαετία του 1950, στα πρώτα στάδια της ώθησης της Κίνας προς τη σοσιαλιστική κολεκτιβοποίηση που κατέληξε σε ένα καταστροφικό μεγάλο άλμα προς τον κομμουνισμό. Στη δεκαετία του 1980, ο κ. Ντενγκ είπε ότι η Κίνα θα έπρεπε να αφήσει κάποιους να πλουτίσουν πρώτα για να σηκώσουν την οικονομία, αλλά ότι η «κοινή ευημερία» ήταν ο απώτερος στόχος.

Ο κ. Σι προσπάθησε επίσης να αποφύγει την ανάφλεξη των προσδοκιών για μεταμόρφωση μέσα σε μια νύχτας. Αφού δήλωσε πέρυσι ότι η Κίνα εξάλειψε την ακραία αγροτική φτώχεια, είπε ότι η χώρα πρέπει να κάνει «ουσιαστική πρόοδο» στην επίτευξη «κοινής ευημερίας» έως το 2035.

Έως το 2025, το μέσο διαθέσιμο εισόδημα ανά άτομο σε όλη τη Ζετζιάνγκ πρέπει να φτάσει τα 11.500 δολάρια, σύμφωνα με το σχέδιο, πάνω από 40 τοις εκατό υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Η επαρχία θα μπορούσε να προωθήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για να δώσει στους υπαλλήλους μια ισχυρότερη φωνή στις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς, δήλωσε ο Λι Σι, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Ζετζιάνγκ στην ανατολική Κίνα, ο οποίος αφού ενημέρωσε τους υπαλλήλους για τα νέα σχέδια, δήλωσε σε πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε σε εθνική εφημερίδα ότι η επαρχία θα μπορούσε επίσης να προωθήσει πολιτικές για να δώσει στους εργαζόμενους μερίδια στα κέρδη της εταιρείας.