Πολιτική

Σκανδαλίδης σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν συνεργαζόμαστε με κανέναν, έχουμε το καλύτερο know how από όλους σας»

skandalidis-8-01-2020.jpg

Σκανδαλίδης σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν συνεργαζόμαστε με κανέναν, έχουμε το καλύτερο know how από όλους σας»

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

«Τελικά, είμαστε πολύφερνη νύφη» σχολίασε σκωπτικά από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Συρμαλένιο.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κλείνοντας την ομιλία του στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για τον Κώδικα Θαλάσσιας Πολιτικής, είπε πως «έρχεται η ώρα που μια νέα κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και μια νέα προοδευτική κυβέρνηση, θα θεσμοθετήσει πάλι ουσιαστικές πολιτικές και για τα νησιά μας» και σε σχόλια βουλευτών που από τα έδρανα τον ρώτησαν για το εάν το Κίνημα Αλλαγής θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία ή τη Νέα Δημοκρατία.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε πως «εσείς μας ρωτάτε αν θα συνεργαστούμε με την Νέα Δημοκρατία. Και βγαίνει ο κ. Μητσοτάκης προχθές και λέει ότι "εγώ παιδιά, έκανα τον νόμο της απλής αναλογικής για να κάνω δύο εκλογές να πάρω αυτοδυναμία ξανά". Κι όμως, ρωτάνε εμάς, αν θα συνεργαστούμε με τη Νέα Δημοκρατία. Αδόκιμη ερώτηση και άνευ αντικειμένου, απλά για να γίνεται λόγος. Και έρχονται μετά από την άλλη πλευρά και λένε οι νεοδημοκράτες "εσείς θέλετε να συνεργαστείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ;". Δεν πα να λέμε χίλιες φορές την ημέρα ότι έχουμε αυτόνομη πορεία… Σε κορμό κανενός δεν μπαίνουμε, προφανώς, διότι θεωρούμε ότι έχουμε καλύτερο know how από όλους σας, και από εδώ, και από δω, και από παντού» και έκλεισε το θέμα αυτό, λέγοντας «πάει αυτό λοιπόν».

Σκανδαλίδης: Το θέμα της νησιωτικής πολιτικής είναι εθνικό

Η ασκούμενη πολιτική δεν διασφαλίζει την ισόρροπη ανάπτυξη της νησιωτικής Ελλάδας με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, ανέφερε ακόμη ο κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική.

Σημείωσε πως το 2001 η νησιωτικότητα μετά από μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια ενσωματώθηκε ως υποχρεωτική κατεύθυνση στο Σύνταγμα. «Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι ίσως η μόνη σοβαρή εφαρμογή αυτής της υποχρέωσης μετά από αγώνες πολύχρονους τοπικών φορέων» τόνισε ενώ παρατήρησε ότι παρά τη συνταγματική επιταγή να υπάρχει μια αυξημένη και εξειδικευμένη πολιτική, «αυτό δεν βλέπουμε να αποτυπώνεται στους πόρους από το Ταμείο Ανάπτυξης».

Η κυβέρνηση, είπε, δεν έχει φέρει περιφερειακούς προϋπολογισμούς, δεν έχει κάνει καμία ειδική μέριμνα για περισσότερους αναλογικά πόρους των νησιών σε σχέση με τον πληθυσμό και την έκτασή τους, για να μπορούν να κάνουν πραγματικά αναπτυξιακά έργα. «Η κεντρική διεύθυνση αποφάσιζε για όλα». Παρατήρησε, επίσης, πως η ψηφιοποίηση του κράτους ως ειδική προτεραιότητα για τη νησιωτική πολιτική έχει μείνει πίσω.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σκανδαλίδης, τόνισε πως «αγωνιζόμαστε όλοι να πούμε το αυτονόητο, ότι το ΦΠΑ πρέπει να υπάρχει μόνιμα και να είναι χαμηλό για όλα τα νησιά και της Κρήτης συμπεριλαμβανομένης» ενώ ζήτησε το Μεταφορικό Ισοδύναμο να πάρει μια πιο ολοκληρωμένη μορφή και να καλύψει περισσότερα πράγματα από αυτά που καλύπτει μέχρι τώρα. «Η νησιωτικότητα επέβαλλε μια διαφορετική δομή στην διαίρεση των περιφερειών και του ρόλου τού κάθε νησιωτικού δήμου» τόνισε, παρατηρώντας πως «οι κυβερνήσεις φοβήθηκαν την αποκέντρωση και αυτό είναι απαράδεκτο γιατί κόστισε σε αναπτυξιακά έργα».

«Τώρα με το Ταμείο Ανάκαμψης και όλους αυτούς τους πόρους που όλοι λέτε και λέμε ότι έχουμε, είναι τόσο μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα- να πάει και αυτή η περίοδος χαμένη για τα νησιά μας θα είναι αμαρτία», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ.