Πολιτική

Στη μάχη κατά του ΕΝΦΙΑ ρίχνεται η κυβέρνηση

enfia-23897-620x330-1464354322.jpg

Στη μάχη κατά του ΕΝΦΙΑ ρίχνεται η κυβέρνηση

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Στη μάχη κατά του…. ΕΝΦΙΑ ρίχνεται η κυβέρνηση για το 2022. Ο φόρος ήρθε ως έκτακτος, αλλά μονιμοποιήθηκε καθώς αποτελεί ένα τεράστιο έσοδο για τα κρατικά ταμεία.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωνε προ του 2015, ότι «ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος παράλογος, δεν διορθώνεται… καταργείται». Από λόγια όμως… Όταν ανέλαβε την εξουσία διαπίστωσε πως ήταν ένας από τους πλέον δίκαιους φόρους. Η κτηματαγορά βούλιαξε και μαζί της τα επαγγέλματα της οικοδομής. Αλλά αυτό άφηνε παντελώς αδιάφορη την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διατηρεί τον ΕΝΦΙΑ, αλλά προσπαθεί να τον μειώσει και να διορθώσει κάποιες αδικίες όπως τον συμπληρωματικό φόρος, που ουσιαστικά είναι ένας φόρος επάνω στο φόρο.

Η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν τον ΕΝΦΙΑ του 2022, που θα είναι ριζικά διαφορετικός από εκείνον που ισχύει μέχρι σήμερα. Μία από τις βασικές του αλλαγές θα είναι ότι δεν θα υπάρχει ο συμπληρωματικός φόρος που επιβαλλόταν σε περιουσίες που αθροιστικά ξεπερνούσαν τις 250.000 ευρώ.

Ο συμπληρωματικός φόρος ενσωματώνεται στον κύριο φόρο. Έτσι όσοι έχουν ακίνητα μεγάλης αξίας θα δουν τους συντελεστές να αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής στην οποία και βρίσκεται το ακίνητο.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «προχωρούμε στη μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022. Τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης, που είναι σε εξέλιξη, θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος του έτους. Η άσκηση έχει ως στόχο την δικαιότερη κατανομή του φόρου, με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των πολιτών, από το νέο έτος».

Τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα πληρωθεί σε περισσότερες δόσεις, 10 ή 12 με την πρώτη τον Μάρτιο του 2022 και την τελευταία ή τον Δεκέμβριο του 2022 ή τον Μάρτιο του 2023, είναι:

Ως βάση υπολογισμού θα είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν προ μηνών και οι οποίες προσεγγίζουν τις εμπορικές.

Παύει να ισχύει ο συμπληρωματικός φόρος, ο οποίος και ενσωματώνεται στον κύριο. Μέχρι σήμερα ίσχυε για όσους έχουν αθροιστικά στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Θέσπιση νέας κλίμακας με νέους συντελεστές, οι οποίοι και θα αυξάνονται προοδευτικά ανάλογα με την τιμή ζώνης. Η κλίμακα θα έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με την σημερινή και θα λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων του ακινήτου.

Όλες οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα και κυμαίνονται από 10% έως και 30% και είναι ανάλογες με το ύψος της ακίνητης περιουσίας θα ενσωματωθούν στον τελικό φόρο.

Παραμένουν ως έχουν οι φοροαπαλλαγές για ευπαθείς ομάδες, οι οποίες και κυμαίνονται από 50% έως και 100%.