Κοινωνία

Στο 67% οι εμβολιασμοί στον βόρειο τομέα, στο 26% στη Δυτική Αττική

emvoliastiko-kentro-poliths-me-maska.jpg

Στο 67% οι εμβολιασμοί στον βόρειο τομέα, στο 26% στη Δυτική Αττική

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Ο Οκτώβριος θεωρείται ο μήνας που σηματοδοτεί την αύξηση της μεταδοτικότητας του κορωνοϊού, όμως το γεγονός πως υπάρχει συρρίκνωση της επιδημίας δημιουργεί αισιοδοξία.

Αυτό που αποτελεί καμπανάκι για την εξάπλωση αποτελεί το γεγονός ότι υπάρχει χάσμα στο ποσοστό εμβολιασμών από περιοχή σε περιοχή της χώρας. Ο κορωνοϊός αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα συναντώντας ανεμβολίαστους πολίτες, με τους τελευταίους να μολύνονται και να εκδηλώνουν σοβαρή νόσο, συνεπώς να χρειάζονται νοσηλεία. Αντίθετα, όπου οι εμβολιασμοί διενεργούνται με μεγάλη ταχύτητα ο κορωνοϊός βρίσκει...τείχος ανοσίας, με τους πολίτες να βγαίνουν στην πλειονότητά τους με μικρές αμυχές από το «crash test» με τον κορωνοϊό.

«Η εικόνα σχηματίζεται πια καθαρά: όπου υπάρχει καλή εμβολιαστική κάλυψη, δεν παρατηρείται μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου. Καταγράφεται μια γραμμική σχέση μεταξύ της εμβολιαστικής κάλυψης και των κρουσμάτων στους ενήλικες άνω των 55 χρόνων» επισήμανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ανέφερε ενδεικτικά την επίπτωση της επιδημίας σε δύο Περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται σε κλοιό περιοριστικών μέτρων λόγω της ανόδου των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού και η οποία διαφοροποιείται σημαντικά λόγω του ποσοστού εμβολιασμένων πολιτών.

«Στην Πιερία και την Αργολίδα διαπιστώνεται υψηλό ιικό φορτίο. Ωστόσο, στην Πιερία καταγράφεται σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 55 χρόνων, τα οποία έχουν και αυξημένες πιθανότητες για σοβαρή νόσηση» είπε η Β. Παπαευαγγέλου. Στην Πιερία η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι στο 45,6% ενώ στην Αργολίδα οι εμβολιασμένοι πολίτες έχουν φτάσει το 58%. Το τείχος ανοσίας στην Αργολίδα προφανώς προστατεύει περισσότερο τον πληθυσμό, ενώ είναι σαφές πως από την «εισβολή» του κορωνοϊού θα απειληθούν περισσότερο οι ανεμβολίαστοι ηλικίας άνω των 50 χρόνων.

Χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη παρατηρείται στις περισσότερες περιοχές της βορείου Ελλάδας – ενδεικτικά η Πιερία έχει 45,6%, η Πέλλα 46%, η Κοζάνη 45%, το Κιλκίς 42%, η Δράμα 41%, η Ξάνθη 43%, οι Σέρρες 39%. Σε καλύτερη εμβολιαστική κατάσταση βρίσκεται η Θεσσαλονίκη με ποσοστό εμβολιασμένων 51%, η Χαλκιδική με 51%, τα Γρεβενά με 50%.

Απόσταση... εμβολιαστική χωρίζει τη Δυτική Αττική από τον κεντρικό και τον βόρειο τομέα Αθηνών. Στον Δυτικό τομέα Αθηνών οι εμβολιασμένοι πολίτες δεν ξεπερνούν το 40% και στη Δυτική Αττική το 26%, ενώ στον κεντρικό και βόρειο τομέα Αθηνών η εμβολιαστική κάλυψη φτάνει το 60% και το 67% αντίστοιχα. Στη Δυτική Αττική αποτυπώνεται η μειωμένη προστασία.