Κόσμος

Σύμπραξη ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας ενάντια στην Κίνα

aukus.jpg

Σύμπραξη ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας ενάντια στην Κίνα

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον αντίστοιχα, προέβησαν στην πολυαναμενόμενη κοινή τους ανακοίνωση για το θέμα «εθνικής ασφάλειας» όπως είχε από νωρίς διαρρεύσει.

Η συμφωνία θα αποτελέσει πλέον το «όχημα» με το οποίο οι τρεις χώρες θα μοιράζονται προηγμένες τεχνολογίες σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η συνεχώς αυξανόμενη δυναμική της Κίνας στον παγκόσμιο τεχνολογικό και στρατιωτικό χάρτη.

Τις πληροφορίες είχε μεταφέρει νωρίτερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου και σύμφωνα με αυτές, η νεοσύστατη αυτή ομάδα θα χρησιμοποιεί το ακρωνύμιο AUKUS (σ.σ. προκύπτει από τα Australia, UK, USA), κάτι που τελικά επιβεβαιώθηκε.

Όπως είχε ανακοινωθεί, οι δηλώσεις ξεκίνησαν ακριβώς τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 15.09.2021 (σ.σ. ώρα Ελλάδος) με τους Μπάιντεν, Τζόνσον και Μόρισον να συνδέονται ζωντανά.

Η εικόνα μεταδίδονταν live τόσο από τον επίσημο λογαριασμό της Downing Street στο YouTube, όσο και από τον λογαριασμό του Λευκού Οίκου.

Στην αρχή της σύνδεσης, μάλιστα, προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο στο οποίο απεικονίζονταν οι διαχρονικές σχέσεις των τριών χωρών σε καιρό ειρήνης και πολέμου, αλλά και τα κοινά τους χαρακτηριστικά και οι στόχοι του νέου εγχειρήματος.

Αμέσως μετά, εμφανίστηκε και το ακρωνύμιο AUKUS, με τις σημαίες των τριών χωρών.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο Αυστραλός πρωθυπουργός, στην συνέχεια μίλησε ο Μπόρις Τζόνσον και τελευταίος πήρε τον λόγο ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Στην ενημέρωση οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν ότι θα βοηθήσουν την Αυστραλία να αποκτήσει πυρηνικά υποβρύχια.

Τίποτα δεν υπάρχει που να «δείχνει» καθαρά την Κίνα στην συμφωνία αυτή μεταξύ των τριών χωρών, ωστόσο η ανακοίνωση αυτή έρχεται ως ακόμη μια προσπάθεια των συμμάχων της Δύσης να «μπλοκάρουν» την άνοδο της Κίνας στην στρατιωτική και τεχνολογική «αρένα».

Δείτε το βίντεο: