Κοινωνία

Τα πρώτα Rafale στα ελληνικά χρώματα

rafale-1280x720-1.jpg

Τα πρώτα Rafale στα ελληνικά χρώματα

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Βίντεο με τα δύο πρώτα Rafale που απέκτησε η Ελλάδα από τη Γαλλία ήρθε στο φως της δημοσιότητας από την βάση Μερικιάν, πλησίον του Μπορντό όπου οι Έλληνες πιλότοι πραγματοποιούν το βασικό στάδιο της εκπαίδευσής τους.

Συνολικά, η Ελλάδα θα προμηθευτεί 18 αεροσκάφη, εκ των οποίων 12 μεταχειρισμένα και 6 καινούργια. Τα πρώτα έξι αεροσκάφη 4ης γενιάς Rafale θα είναι μεταχειρισμένα. Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΑ, Κωνσταντίνος Γκουμάτσης στο iefimerida.gr «τα πρώτα έξι Rafale αναμένονται στην Ελλάδα στο τέλος του χρόνου, αρχές του 2022».

Τα έξι καινούργια μαχητικά θα παραληφθούν την Άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα αναμένεται να παραδοθούν αρχές του 2023.

Tα δύο πρώτα ελληνικά Rafale φέρουν τον αριθμό 41 και 42.

Στη συμφωνία ύψους 2,32 δισ. ευρώ προβλέπεται ότι τα 1,92 δισ. ευρώ αφορούν στην αξία των αεροσκαφών και τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ αφορούν στα οπλικά συστήματα (τηλεκατευθυνόμενα βλήματα Meteor και αναγκαίες αναβαθμίσεις των υπαρχόντων βλημάτων τύπου Mica, Scalp και Ecoxet).

Οι τροποποιήσεις στο Rafale που θα παραδοθεί στην Ελλάδα

Η γαλλική ιστοσελίδα air-cosmos.com, είχε γράψει τον περασμένο Μάρτιο πως το διθέσιο αεροσκάφος τύπου Β305 είναι ήδη έτοιμο προς παράδοσηστην Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας, καθώς έγιναν όλες οι απαραίτητες μετατροπές σύμφωνα με τις ελληνικές προδιαγραφές.

Από το αεροσκάφος, αφαιρέθηκε εξειδικευμένος εξοπλισμός που αφορά την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία καθώς τα Rafale B χρησιμοποιούνται για την μεταφορά και ρίψη πυραύλων ASMP-A. Επίσης, εγκαταστάθηκαν συστήματα αποστολής, καθώς οι Γάλλοι δεν χρησιμοποιούν πλήρη εξοπλισμό κατά την διάρκεια αποστολών τους. Οπως ανέφερε το δημοσίευμα, από το αεροσκάφος έχουν αφαιρεθεί 60 τμήματα και συστήματα μετά από 1.050 ώρες εργασίας, σε συνολικά 45 ημέρες.