Πολιτική

Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου την Πέμπτη

trimeris.jpg

Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου την Πέμπτη

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να κλείσει μέτωπα, που ο ίδιος είχε ανοίξει στο παρελθόν όπως για παράδειγμα με την Αίγυπτο. Η επιχείρηση προσέγγισης συνεχίζεται, καθώς διακαής πόθος της Άγκυρας είναι να ανοίξει η συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Να σημειωθεί ωστόσο πως το Κάιρο διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με Αθήνα και Λευκωσία. Μάλιστα την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου. Νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας θα έχει και ένα τετ α τετ με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Σάμεχ Σούκρι.

Την ίδια στιγμή ο τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να έχει στραμμένο το βλέμμα του στη Λιβύη, καθώς εμμένει στο περιβόητο «μνημόνιο» για τις θαλάσσιες ζώνες. Αυτό φάνηκε από την παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo το οποίο διεξάγει έρευνες -που αφορούν την χαρτογράφηση της πιθανής πορείας του αγωγού East Med - σε περιοχή ανατολικά της Κρήτης.

Με αυτά τα δεδομένα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι στη Νέα Υόρκη. Υπενθυμίζεται πως η χώρα βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, καθώς μετά από έναν πολυετή εμφύλιο άνοιξε ο δρόμος για να πραγματοποιηθούν εκλογές στο τέλος του έτους.

Ουσιαστικά η ελληνική πλευρά απαντά με ένα διπλωματικό μαραθώνιο στο μπαράζ τουρκικών προκλήσεων, που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα. Την Παρασκευή ο Κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ στο ενδιάμεσο θα έχει έναν σημαντικό κύκλο επαφών (για παράδειγμα θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αν. Γκουτέρες).

Συνάντηση Μακρόν-Μητσοτάκη

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Γαλλία για την έκθεση «Παρίσι-Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας» στο Μουσείο του Λούβρου. Μάλιστα στην γαλλική πρωτεύουσα θα έχει συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπενθυμίζεται πως βρέθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής EUMED (των μεσογειακών κρατών).