Οικονομία

«Τσουνάμι» αυξήσεων σε βασικά είδη διατροφής – Ποια προϊόντα πωλούνται ήδη ακριβότερα

SUPER_MARKET20.jpg

«Τσουνάμι» αυξήσεων σε βασικά είδη διατροφής – Ποια προϊόντα πωλούνται ήδη ακριβότερα

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Φωτιά έχουν πάρει οι τιμές σε βασικά προϊόντα πρώτης ανάγκης με τους καταναλωτές να διαπιστώνουν αυξήσεις ακόμη και της τάξης των 30 ευρω σε μια επίσκεψη στο σούπερ μαρκετ.

Νέο φθινοπωρινό κύμα ανατιμήσεων έρχεται να προστεθεί στο υπάρχον που πλήττει τα νοικοκυριά από τις αρχές του χρόνου.

Εκατοντάδες προϊόντα πωλούνται ήδη ακριβότερα στα ράφια των super market. Βαθύτερα καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι καταναλωτές για βασικά είδη διατροφής

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον Ιούλιο καταγράφηκαν αυξήσεις στα έλαια κατά 16,3%, στα νωπά ψάρια κατά 6,6%, στα φρέσκα λαχανικά σε ποσοστό 8% και στα τυριά κατά 3,5%.

Διεθνώς η τιμή του καφέ έχει αυξηθεί από αρχές του χρόνου κατά 50% καθώς υπάρχουν ελλείψεις εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας στο Βιετνάμ αλλά και λόγω της ξηρασίας στη Βραζιλία. Για σερβιριζόμενο καφέ των 5 ευρώ έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Ακριβότερο θα πωλείται και το ψωμί καθώς από τις αρχές του χρόνου ανατιμήθηκαν όλες οι πρώτες ύλες -όπως το αλεύρι.

Οι αρτοποιοί κάνουν λόγο για επικείμενη αύξηση της τιμής μεταξύ 10-15% που όμως μπορεί θα συμπαρασύρει και άλλα αρτοσκευάσματα με το μισοκιλο να φθάνει ακόμη 1 ευρώ.

Η αύξηση του κόστους πρώτων υλών όπως και των ζωοτροφών αναμένεται να οδηγήσουν σε αυξήσεις και στο γάλα κατά 20% που θα συμπαρασύρει και τα υπολοιπα γαλακτοκομικα προιόντα όπως η φετα και το γιαούρτι.