Κόσμος

Τρόμο στον πλανήτη προκαλεί η συμφωνία AUKUS

aukus_yt_1509_1-2048x1148.jpg

Τρόμο στον πλανήτη προκαλεί η συμφωνία AUKUS

Μοιραστείτε τη δημοσίευση:

Σε ιστορική σύμπραξη προχωρούν ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία, προκειμένου να βάλουν φρένο στην άνοδο της Κίνας και να διατηρήσουν ως μια νέα υπερδύναμη την κυριαρχία τους στον πλανήτη.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον αντίστοιχα, προέβησαν στην πολυαναμενόμενη κοινή τους ανακοίνωση για το θέμα «εθνικής ασφάλειας» όπως είχε από νωρίς διαρρεύσει.

Η σύμπραξη στην περιοχή της Ινδίας-Ειρηνικού ενάντια στην Κίνα, συνοδεύεται από την δέσμευση των ΗΠΑ ότι θα βοηθήσουν την Αυστραλία να αποκτήσει πυρηνικά υποβρύχια.

Η συμφωνία θα αποτελέσει πλέον το «όχημα» με το οποίο οι τρεις χώρες θα μοιράζονται προηγμένες τεχνολογίες σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η συνεχώς αυξανόμενη δυναμική της Κίνας στον παγκόσμιο τεχνολογικό και στρατιωτικό χάρτη.

Η νεοσύστατη αυτή ομάδα θα χρησιμοποιεί το ακρωνύμιο AUKUS ( προκύπτει από τα Australia, UK, USA).

Οι επιπτώσεις από τη σύμπραξη είναι τεράστιες σε πολλές χώρες του κόσμου και δημιουργούν νέα δεδομένα στον πλανήτη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Review της Αυστραλίας, η χώρα δεν θα προχωρήσει την συμφωνία υποβρυχίων ύψους 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Γαλλία καθώς θα αποκτήσει αμερικανικής κατασκευής πυρηνικό υποβρύχιο.

Μια νέα κλάση πυρηνικών υποβρυχίων θα έδινε στην Ουάσινγκτον και στους συμμάχους της στον Ειρηνικό ένα νέο ισχυρό εργαλείο για να περιορίσουν την κινεζική στρατιωτική επέκταση.

ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζονται εδώ και καιρό στα προγράμματα πυρηνικών υποβρυχίων τους, μοιράζοντας τεχνολογία στις διάφορες κατηγορίες πλοίων τους. Η ένταξη της Αυστραλίας θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα για την αύξηση της ικανότητας των τριών χωρών να επιχειρούν από κοινού υποθαλάσσια στον Ειρηνικό, καθώς και για την προσθήκη μιας ισχυρής συμμαχικής δύναμης στην περιοχή, η οποία αυτή τη στιγμή απουσιάζει.

Το Πεκίνο, από την άλλη, έχει στη διάθεσή του ένα αυξανόμενο πυραυλικό οπλοστάσιο και οι δυνάμεις του γίνονται όλο και πιο επιθετικές, πλέοντας τις τελευταίες ημέρες με ναυτικά πλοία κοντά σε ιαπωνικά και αμερικανικά ύδατα.

Είναι μέρος της προσπάθειας της Κίνας να διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία της στον Ινδο-Ειρηνικό και να διεκδικήσει αμφισβητούμενα εδάφη. Κινέζοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι τα εδάφη που εμπίπτουν στη «γραμμή των εννέα ακτίνων» της χώρας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ανήκουν στο Πεκίνο.

Ως απάντηση, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να οικοδομούν συνεργασίες με άλλα έθνη που χρησιμεύουν ως προπύργιο απέναντι στην Κίνα. Μια τέτοια αμυντική συνεργασία έχει ως μέλη τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και την Ινδία. Η ομάδα των τεσσάρων χωρών που σχηματίστηκε το 2017, δεν αναφέρει ποτέ ότι η οικονομική, τεχνολογική και στρατιωτική συνεργασία της αφορά την ανατροπή των στόχων του Πεκίνου, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συνεργασία δεν θα ήταν τόσο ισχυρή σήμερα αν δεν υπήρχαν οι συνεχείς επιθέσεις της Κίνας.

Ο εμπορικός πόλεμος Κίνας και Αυστραλίας έχει επίσης επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η διαμάχη, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020, όταν ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για την προέλευση του Covid-19, που έχει κοστίσει στη χώρα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Τζος Φράιντενμπεργκ, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας, κατηγόρησε το Πεκίνο ότι προσπαθεί να ασκήσει «πολιτική πίεση» με κυρώσεις σε αυστραλιανά προϊόντα.

Η σύμπραξη Μπάιντεν, Τζόνσον και Μόρισον είναι δεδομένο πως θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις με πολλές χώρες να εμπλέκονται και δεν αποκλείεται να προκαλέσει εντάσεις και αστάθεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σύντομο βίντεο που παρουσιάστηκε απεικονίζονταν οι διαχρονικές σχέσεις των τριών χωρών όχι μόνο σε καιρό ειρήνης, αλλά και πολέμου, στέλνοντας το μήνυμα στους Κινέζους.

Η συμμαχία AUKUS, ξεκινά με την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων στην Αδελαΐδα υπό την εποπτεία και των τριών χωρών.

Τεράστιο ενδιαφέρον έχει πλέον η αντίδραση της Κίνας. Η ανθρωπότητα ας ελπίσει πως η ένταση δεν θα φθάσει σε τέτοιο σημείο που θα μπορεί να οδηγήσει σε πολεμικές συρράξεις.